JxCat, ERC, la CUP i els Comuns han acordat aquest vespre una declaració a la Junta de Portaveus del Parlament en què exigeixen la fi de la repressió i la llibertat de "les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques. La declaració s'ha registrat aquest mateix vespre a la Cambra. De la seva banda, la CUP ha registrat també una declaració pròpia.

En el text s'afirma que la Junta de Portaveus "denuncia la campanya de criminalització del moviment independentista, democràtic i cívic, i l'intent d'equiparar independentisme amb terrorisme". Així mateix, la declaració rebutja la violència i es referma en les vies democràtiques per aconseguir objectius polítics legítims. 

 

"Rebutja l'operació impulsada per l'Audiència Nacional i la Guàrdia Civil, i les vulneracions contra els drets fonamentals, especialment el Dret a la Presumpció d’innocència de set ciutadans que aquest 26 de setembre de 2019 ingressaran a presó incondicional a petició de l'Audiència Nacional i denuncia la deriva repressiva i autoritària de l’Estat", afegeix.

El text pactat pels grups independentistes i comuns referma "el compromís del Parlament de Catalunya amb la llibertat i la democràcia i en la defensa de l'exercici dels drets civils i polítics" i "exigeix la fi de la repressió i la llibertat de les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques".

La Junta de Portaveus s'havia reunit per valorar la situació creada davant la decisió del jutge de l'Audiència Nacional d'enviar a la presó i sense fiança els set membres dels CDR.

S'ha convocat després de concloure, de manera molt abrupta, el debat de política general amb l'objectiu d'avaluar la notícia i decidir la resposta de la Cambra. No s'ha fet una declaració institucional atès que requeriria unanimitat i Cs no participava de la reunió mentre que PSC i PP no estaven d'acord amb els termes en què es plantejava el text. 

La Junta s'ha obert amb una intervenció del president de la Cambra, Roger Torrent, en què ha expressat el malestar per les escenes que s'han produït minuts abans dins de l'hemicicle i ha reclamat una reflexió al respecte.

De la seva banda, davant les paraules del president, el portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha demanat a Torrent que identifiqui dues de les persones del Govern que eren a la tribuna de convidats, en referència al delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, i l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que assegura que ha increpat als diputats populars, cosa que aquests neguen.