Diferents Comitès de Defensa de la República (CDR) de la ciutat de Barcelona han donat suport a un manifest del CDR del barri de Sant Antoni en què es rebutja la presència del rei Felip VI als actes de commemoració del primer aniversari dels atemptats de la Rambla i de Cambrils però alhora s'aposta per evitar polititzar la jornada.

Al comunicat, els CDR recorden les víctimes dels atacs, persones de "totes les nacionalitats, edats i condicions", i els donen "suport, respecte i escalf". Però en paral·lel afirmen que no obliden la "hipocresia" de la monarquia espanyola "ni tots els negocis i tractes de favor que ha tingut i segueix tenint amb l'Aràbia Saudita", que les entitats consideren responsable "principal" del finançament del gihadisme radical.

Al mateix comunicat, els CDR lamenten que Felip VI "intenti utilitzar l'homenatge en benefici propi per rentar la seva imatge" i subratllen que el monarca assistirà als actes "sense que les autoritats catalanes l'hagin convidat". En aquest sentit, també recorden el "menyspreu" i l'"agressivitat" que el Rei va expressar "contra gran part de la població catalana" en el discurs del 3 d'octubre del 2017.

De la mateixa manera, els CDR no obliden a través d'aquest comunicat el "paper" de l'Estat espanyol en la investigació dels atemptats "ni el vincle entre l'Imam de Ripoll, la Guàrdia Civil i el CNI espanyol".

Així mateix recorden el paper que van tenir als atemptats l'aleshores conseller d'Interior Joaquim Forn, avui en presó preventiva pels esdeveniments de l'1-O, i l'aleshores major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, apartat del càrrec en el marc de l'aplicació de l'article 155 pel qual es va destituir el Govern de Carles Puigdemont.

El manifest elaborat pel CDR de Sant Antoni ha estat difós també pel CDR Sants, pel CDR La Marina i pel CDR Barceloneta, però també per altres CDR de fora de Barcelona com el CDR Gramenet.