Els CDR han retirat la bandera espanyola que onejava al districte de les Corts de Barcelona, coincidint amb la Diada de Sant Jordi. L'acció va ser gravada pel mateix CDR la nit de dijous a divendres.

"A les Corts celebrem la Diada de Sant Jordi sense la bandera de l'opressor", ha indicat a la xarxa. "Seguim combatives, seguim organitzades", han afegit. 

En altres localitats, com Terrassa (Vallès Occidental) i Vic (Osona) han aparegut pancartes amb el lema "Desobediència, el camí de la independència".

 

CDR 

Alhora ha anunciat el seu naixement el denominat CDR-Acció Directa, que assegura que recull l’herència de tots els qui han lluitat per la independència. “En aquest context, entre la desmobilització buscada, l’ofec de l’estat espanyol i les paraules tant buides com vergonyoses dels partits catalans naixem el Comitè de Defensa de la República – Acció Directa”, han indicat en un comunicat.

CDR Acció directa

En paral·lel, s'ha creat la denominada Acció per la Independència, que es presenta com una plataforma cívica creada a Perpinyà per entitats i grups que no s'han revelat. Es defineix anònima, transversal i unitària; "sense caps visibles ni l’aixopluc de partits polítics o entitats cíviques, socials o culturals"; i fonamenta la seva activitat "exclusivament en l’organització i el control del territori".

Accio independència

Mentrestant, el Tribunal de Comptes ha posat ara la lupa en l’acció exterior de la Generalitat, especialment a través del Diplocat, entre els anys 2011 i 2017. L’òrgan fiscalitzador ja ha començat amb les citacions, un cop finalitzada la instrucció. En total són 36 persones, on destaquen els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. En lloc d'un llibre per Sant Jordi, a Madrid han preferit regalar citacions. Caldrà veure quina és la xifra definitiva, tot i que inicialment se situava al voltant dels 35 milions d'euros.

Segons aquestes fonts del Tribunal de Comptes, un cop finalitzada la instrucció, s’ha dictat una providència per a citar els presumptes responsables comptables de l’acció exterior. Un total de 35 persones, on destaquen els presidents Mas i Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Hi ha molts altres consellers: Raül Romeva, Jordi Turull, Francesc Homs, Neus Munté i Andreu Mas Colell.

La llista la segueixen els secretaris generals Roger Albinyana, Amadeu Altafaj, Lluis Betran, Albert Carrers, David Mascort, Joaquim Nin, Jordi Vilajoana, Aleix Villatoro i Pau Villòria. També hi ha les interventores generals de la Generalitat, Maria Vidal i Rosa Vidal; els interventors delegats, Jordi Serra, Javier Acín, Virginia Astigarraga i Francesc Cubel, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo. La llista la tanquen els delegats de la Generalitat a Alemanya, Regne Unit, França, Ginebra, Polònia, Estats Units, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Croàcia, Àustria i davant la Unió Europea.