La manca de posicionament i l'equidistància davant la situació política que viu Catalunya sí que té efectes (també) en els sindicats. Després que mig miler de persones s'hagin afiliat al sindicat independentista Intersindical-CSC des del referèndum de l'1-O, ara CCOO de Catalunya admet que ha perdut afiliats per aquesta qüestió: uns 300 des del juliol dels 141.000 afiliats que tenen.

Així ho ha reconegut el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, en una entrevista a l'ACN, on ha posat damunt la taula que "han incrementat les baixes motivades per condició política", sobretot per no estar d'acord amb la posició del sindicat. Els afiliats que han marxat són "tant d'un extrem com de l'altre", però Pacheco també ha matisat que aquestes baixes "no són suficients com per comprometre l'estabilitat" del sindicat.

Ara bé. El líder de CCOO no es dóna per vençut i ara està dedicant part del seu temps a contactar amb les persones que s'han donat de baixa del sindicat per conèixer els seus motius concrets i, així, posar-hi solució. Això sí. Pacheco té clar que un dels missatges que han de transmetre és precisament que "el seu vincle amb el sindicat ha de ser no només pel posicionament ideològic i polític" i els vol recordar que si s'hi havien afiliat era per "recuperar drets" dels treballadors.

La política, al marge

A ulls de Pacheco, no és CCOO qui ha d'opinar sobre la qüestió política i, per tant, no és feina seva dir si Catalunya ha d'acabar sent una República o no. L'objectiu de la seva feina és "defensar els drets laborals, econòmics i socials de la classe treballadora" i, en aquest terreny, ho consensuen tot amb CCOO Espanya, cosa que considera que també hauria de passar en l'àmbit polític.

Justament per tot plegat, el secretari general de CCOO Catalunya no té prevista cap nova convocatòria de vaga i, de fet, a la del 8-N ja no s'hi van sumar, perquè, a parer seu, una vaga s'ha de fer de forma "voluntària" amb piquets "informatius" i no tallant les vies de les principals carreteres i infraestructures del país com va passar llavors en l'aturada convocada per la Intersindical-CSC.

Això no seria —sempre segons Pacheco— "el concepte clàssic de vaga general", sinó que "és un altre model, una altra via de mobilització", però, això sí, ha mostrat el seu respecte per les mobilitzacions d'aquella aturada perquè, ha assegurat, "tothom té legitimitat per fer el que entengui en el marc de la mobilització".

3-O Vs. 8-N

En aquest sentit, el líder de CCOO Catalunya ha carregat subtilment contra la Intersindical-CSC per la convocatòria d'una vaga general el 8-N perquè, a judici seu, "convocar-la és molt senzill, fer-la efectiva més difícil" i, justament per això, ha aprofitat l'ocasió per comparar l'aturada de país del 3-O (a la que sí que s'hi van sumar) amb la del 8-N, a la qual cap dels dos sindicals principals hi van participar.

La seva conclusió, doncs, és que "una vaga general no té cabuda en aquests moments" i menys una que vingui convocada per ells perquè, ha recordat, "som una organització amb responsabilitat alta" i només veurien cabuda per una convocatòria de vaga general si tingués per objectiu "recuperar drets socials i laborals al voltant de creixement econòmic i d'una estabilitat política".

Així doncs, CCOO només convocarà una vaga "per recuperar drets" i això és, precisament, el que estan exigint ara de cara a les properes eleccions del 21-D.