Al líder del Partit Popular, Pablo Casado, li falta ull clínic. Si més no, a l'hora d'envoltar-se de referents europeus. Primer, va lloar l'expresident francès, Nicolas Sarkozy, condemnat a un any de presó pel finançament il·legal de la seva campanya l'any 2012. Ara, ha estat el torn del ja excanceller austríac, Sebastian Kurz, que ha dimitit per l'ultimàtum que li han fet els seus socis de govern i pel qui plana un escàndol de corrupció. No cal remenar gaire l'hemeroteca per trobar la prova.

En la darrera convenció del PP a València, el passat 3 d'octubre, Kurz va ser un dels convidats estrella. Casado li va agrair la seva presència, encara que fos de forma telemàtica: "Gràcies pel teu recolzament canceller i per reconèixer el meu perfil com una veu forta a Europa". L'amistat personal que els uneix es va fer latent amb el discurs de Kurz que es dirigia al líder popular amb un "estimat Pablo", "gràcies Pablo" o "ens alegra que vulguis seguir un camí similar al d'Àustria". Ambdós s'erigien en aquesta trobada com líders joves amb ganes de "renovar Europa". A més, Kurz també va fer un discurs contra la immigració posant l'accent amb què Espanya "està sobrecarregada d'immigrants".

sebastian kurz TUIT CASADO

Tuit de Pablo Casado del passat 3 d'octubre

Kurz, al capdavant d'una coalició conservadora-ecologista des de gener de 2020, va anunciar aquest dissabte la seva dimissió enmig d'un escàndol de corrupció que l'esquitxa a ell mateix, al seu cercle més íntim de col·laboradors i al seu partit popular ÖVP. Malgrat haver-se negat inicialment a dimitir arran de les acusacions de malversació i suborn fetes públiques dimecres passat que l'impliquen en un cas de manipulació de l'opinió pública amb diners de l'Estat, Kurz s'ha resignat finalment aquesta tarda i ha proposat l'actual ministre d'Exteriors, l'independent Alexander Schallenberg, per substituir-lo.

Tal com va informar la Fiscalia Anticorrupció de Viena dimecres passat en un comunicat, Kurz i unes altres nou persones, així com contra tres entitats jurídiques, estan sent investigades. Segons els mitjans austríacs, entre les entitats jurídiques investigades es troba el governant Partit Popular austríac (ÖVP), presidit per Kurz, i el diari sensacionalista "Österreich".

Ara es justifica de Sarkozy

El matrimoni Sakozy-Casado també era públic des de fa anys. El francès ja suma dues condemnes per corrupció i tràfic d'influències però les floretes que es propagaven fins ara, havien estat per donar exemple de la gran figura que aquest representava. Per la seva banda, Sarkozy també havia admès que Casado estava cridat a ser el nou president espanyol.

Precisament, el líder popular ha volgut començar a desmarcar-se i anar apagant focs. En una entrevista aquest diumenge al diari El Mundo, Casado ha subratllat que tan sols s'emmirallava amb Sarkozy per la seva política terrorista: "El que es va plantejar durant la convenció són experiències de govern. Com per exemple canviar la política antiterrorista d'ETA a França. El que els hagi passat després, no em preocupa. El més important és no tenir ministres amb problemes judicials, com té Pedro Sánchez". Per cert, un altre que estava a València i posteriorment va sortir escaldat per corrupció és l'escriptor Mario Vargas Llosa. Aquest també figura en els Pandora Papers però d'ell, directament Casado, ja no sap ni què respondre.