Set dels 13 agents de la policia espanyola que van participar en la detenció de Paula Garcia, el 19 d’octubre de 2019, durant la protesta contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, declaren com a investigats per maltractaments a aquesta jove en el jutjat d’instrucció 30 de Barcelona, aquest divendres. Quatre anys després dels fets! Paula va ser detinguda i va estar deu dies privada de llibertat a la presó de Wad-Ras, acusada de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. En aquelles protestes, una vintena de joves d'arreu de Catalunya van ser enviats a presó preventiva. La causa contra Paula s’ha investigat en el mateix jutjat que instrueix les irregularitats denunciades en la seva detenció.

En el cas de la investigació contra la Paula, la magistrada ja ha acabat la instrucció i la Fiscalia ha de detallar ara la pena que li demana. Això no obstant, la seva advocada, Norma Pedemonte, ha presentat un recurs a l’Audiència de Barcelona per evitar el seu judici perquè considera que no s’ha provat que hagi comès cap delicte, i que tot se sustenta en el testimoni d’un únic agent de la policia espanyola (amb el número 91464), sense cap prova més. Ni vídeos. L’agent va assegurar que Palau donava ordres i mirava el mòbil, però els investigadors no van tenir l’autorització judicial per al buidatge i anàlisi del seu contingut, com es va permetre en altres manifestants investigats.

Convocatòria policial

El Sindicato Unificado de la Policía (SUP) ha convocat una concentració de suport als set agents que declaren aquest divendres, a la Ciutat de Justícia de Barcelona, amb el lema “Ante policías enjuiciados, crimanales amnistiados, gritaremos NoALaAmnistia”.  La declaració de la resta dels agents s’ha programat per a l'1 de desembre.  

Repressió a l'independentisme

Per la seva part, el grup de suport de Paula Absolució, creat quan va ser detingudaha fet un comunicat en el qual sosté: “Continuem trobant-nos en un context de repressió contínua de l'Estat contra l'independentisme i contra tota forma de dissidència política, i exigim que s'acabi la impunitat amb la qual actuen els cossos policials en aquests casos.”  A més, mostra el seu “rebuig” a la convocatòria de concentració policial als jutjats perquè “és una demostració més del fet que, davant de males praxis i vulneració de drets, els cossos policials emparen el corporativisme i perpetuen la impunitat per sobre de la justícia”.

Més de 12 hores detinguda

Paula Garcia va ser detinguda la tarda del 19 d’octubre de 2019 a la confluència de Via Laietana i plaça Urquinaona per agents de la policia espanyola. Van portar-la a la Prefectura de Via Laietana, on va patir les vexacions, i d’allà la van portar a la comissaria de la Verneda. Tenia 23 anys. La seva advocada va presentar la denúncia contra els policies pels delictes contra la integritat moral, amenaces i delicte comès per funcionari públic perquè va estar més de 12 hores incomunicada i des de la comissaria no van ni trucar al Col·legi d’Advocats de Barcelona, fins passat aquest temps, perquè se li donés assistència lletrada.

En l’atestat policial, se sosté que Paula va llençar “tota mena d’objectes, com ara pedres, llambordes, ampolles de vidre, boles de petanca i d’altres objectes contundents”. Curiosament, la fotografia de boles de petanca comissades va aparèixer repetida en els atestats de més detinguts en aquella protesta, com ara Xènia Garcia (que duia una petita bossa, on era difícil d'encabir-les), també detinguda i que va compartir dies de presó preventiva amb la Paula i Dren. Dren va ser absolt per l’Audiència de Barcelona, mentre que la Xènia ha d'esperar fins al desembre de 2025 la celebració del judici, en el qual la Fiscalia li demana 2 anys de presó.

Un agent, descartat de víctima

El cas de la Paula continua a instrucció de forma excepcional. Un dels retards ha estat motivat perquè, amb sorpresa, l’agent de la policia espanyola que va assenyalar-la com una de les organitzadores de les protestes contra la sentència del procés es va voler personar com a víctima, quan en una declaració judicial, va deixar clar que no va patir cap mena de lesió, ni d'ella ni de ningú, durant la cinquena jornada de les protestes contra la condemna als líders independentistes. La magistrada Zita Hernández, al final, ha desestimat la personació d’aquest policia.

L'advocada de Paula ha insistit en els escrits dirigits al jutjat que “no es desprenen indicis suficients per a formular acusació contra ella”, i si es manté la instrucció contra ella “se li vulnerarà el dret de tutela judicial efectiva”. Ara, l’Audiència de Barcelona ha de resoldre si hi ha indicis per jutjar-la o com indica la seva defensa, cap indici, i dicta l’arxivament del procediment penal contra ella. “No hi ha fets concrets ni individualitzats i precisos que s’hagin atribuït a la Paula”, conclou Norma Pedemonte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!