Catalunya es torna a aturar. Després de l'aturada general de país que va tenir lloc el passat 3 d'octubre per denunciar la repressió policial durant el referèndum, per aquest dimecres hi ha convocada una nova aturada contra l'empresonament de part del Govern català i els líders de les entitats sobiranistes i l'aplicació de l'article 155

Qui se suma a la vaga?

Aquest cop, però, la vaga no compta amb el suport dels sindicats majoritaris, després que CCOO i UGT, i també USOC, hagin decidit no subscriure's a l'aturada. Tot i això, es preveu una gran mobilització. Els gran sindicats, malgrat no sumar-s'hi com a vaga, sí que han cridat a la mobilització que es farà a les 11 del matí i a les sis de la tarda a Barcelona i a les capitals de vegueria i comarca. La vaga, que ha estat convocada per la Intersindical-CSC, sí que ha rebut el suport de l'ANC, Òmnium, ERC, la CUP i Demòcrates. Així com també d'alguns ajuntaments que han decidit adherir-s'hi.

El minoritari Intersindical Alternativa també hi dona suport, mentre que la CGT no s'hi ha adherit però dona llibertat als afiliats per seguir-la. Pel que fa a l'educació, USTEC-STEs, el majoritari entre els docents, sí que s'ha sumat a la convocatòria, com també ho ha fet Unió de Pagesos, que ha anunciat un tancament patronal de les seves oficines i la suspensió de totes les activitats que tenia programades. Per contra, el sindicat Metges de Catalunya ha anunciat que no s'adheria a la convocatòria, cosa que sí va fer en l'anterior aturada.

Pel que fa a les patronals, Foment del Treball no només s'ha mostrat contrari a la vaga sinó que l'ha portada als tribunals per demanar-ne la seva suspensió. La petició, però, finalment no ha estat acceptada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'ha declarat legal. Per altra banda, la PIMEC considera que la vaga general "no és el mecanisme adequat per canalitzar el malestar social davant l'actual situació política", mentre que la CECOT ha decidit no adherir-se a l'aturada per no portar el "conflicte" a les empreses, tot que ha manifestat que entén la "gravetat" de la situació política.

Concentració Plaça Sant Jaume Llibertat presos Independencia Democràcia Colau Ajuntament - Sergi Alcàzar

Pel que fa als partits polítics, hi donen suport ERC, CUP i Demòcrates, mentre que el PDeCAT ha donat llibertat a treballadors i dirigents per decidir si s'hi sumen. Per contra, Catalunya en Comú no dona suport a la convocatòria de vaga perquè no la considera "inclusiva" però ha anunciat que se suma a les concentracionsCs, PSC i PPC rebutgen secundar-la.

També hi ha Ajuntaments que s'han sumat a la convocatòria d'aturada, com és el cas de Vic, Balaguer, Igualada, Moià i Berga. Així com altres institucions com el Consell Comarcal del Ripollès, que ha suspès l'atenció al públic de cara al dimecres. Pel que fa als equipaments culturals, el CCCB, el Maldà i la Fundació Tàpies han comunicat que s'adhereixen a la vaga i que restaran tancats al públic. El Festival Temporada Alta de Girona també s'hi ha sumat i ha anul·lat les rodes de premsa i espectacles que tenia programats per aquest dimecres.

Quins serveis mínims hi ha?

El decret de serveis mínims de la Generalitat per a la vaga d'aquest dimecres preveu un 33% del servei a Rodalies Renfe. Per al metro, autobusos urbans, tram i FGC, preveu un 50% en hores punta (6.30h a 9.30h i de les 17.00h a les 20.00h) i un 25% durant la resta del servei, així com també per l'aerobus. Tot i això, tant Renfe com TMB han informat que preveuen "servei habitual", si bé es podrien produir "afectacions". 

A les escoles hi haurà un mínim d'un docent per a cada 6 aules a Infantil i Primària i un per a cada 4 classes per als centres d'educació especial. En llars d'infants, hi treballara un terç de la plantilla, la mateixa ràtio que per a horari de menjador i activitats complementàries.

Manifestació estudiants Barcelona / Marc Bleda
Quant a l'assistència sanitària en centres públics i privats, cal garantir el normal funcionament del servei d'urgències, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i en les ocasions que consideri el facultatiu. Els centres d'assistència extrahospitalària també han de garantir les urgències, un servei que es prestarà com a mínim amb el 25% de la plantilla. El servei de neteja en centres hospitalaris ha de mantenir l'activitat normal en les àrees d'alt risc. 

Pel que fa a la ràdio i televisió públiques, els serveis mínims són del 50% en els continguts habituals en els seus canals, emissores i portals. En els serveis funeraris, la recollida dels difunts fins a les sales de refrigeració haurà de ser com a mínim del 85%. El decret del Departament de Treball també afecta els jutjats, que han d'aportar els 100% dels efectius a cada guàrdia, a més d'un mínim en diversos àmbits.

On i quan són les mobilitzacions?

Les entitats independentistes, l'ANC i Òmnium Cultural, a més d'adherir-se a la vaga han convocat manifestacions arreu del país per rebutjar els empresonaments i la intervenció de l'autonomia catalana. Es preveuen, doncs, dues mobilitzacions. La primer a les 12 del migdia a plaça Sant Jaume i davant de totes les delegacions de la Generalitat arreu del territori, repartides per les Vegueries catalanes. Així doncs hi hauran manifestacions a Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Manresa i Tremp.

D'altra banda, a les sis de la tarda, s'han convocat manifestacions a totes les capitals de comarca del país davant dels ajuntaments. En el cas de Barcelona, però, la convocatòria de la tarda es trasllada a la plaça de la Catedral.