Per la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, amb la taula de diàleg ja es podrà aconseguir el referèndum. Segons ella, tot i ser el "gran repte" dels governs de Pedro Sánchez i el de Pere Aragonès, hi ha "espai suficient" per arribar a un acord que culmini amb la consulta que, tal com destaca, la demanen la majoria dels catalans. 

A banda, assenyala que hi ha temes importants a tractar com ara el finançament, el "blindatge" de les competències i els serveis públics o el reconeixement de la llengua. "Sempre hem apostat per l'acord i el diàleg", ha reivindicat en un missatge difós per la formació.

 

Demana valentia a Sánchez i Aragonès

A més, ha animat Sánchez i Aragonès a "ser valents" i ignorar els hooligans per avançar cap a un altre model d'estat que posi al centre "la qüestió social" i els serveis públics.

En el mateix missatge, Abellán ha lamentat les dificultats generades en el context de desescalada i "l'explosió" de contagis derivada i ha criticat que les clíniques privades treguin profit amb les proves PCR mentre l'atenció primària és "a punt de col·lapsar".

 

Critiques a Aragonès

Sobre el govern d'Aragonès, també ha comentat que "diu una cosa i fa la contrària" i ha citat com a exemple l'ampliació de l'aeroport del Prat. Abellán ha augurat que la Generalitat s'acabarà posant en contra la preservació de l'entorn natural del delta i apostarà per un model territorial centrat en Barcelona. "El gran repte és un model verd i sostenible", ha dit, demanant "solucions imaginatives".

Per últim, la coordinadora ha fet també un balanç positiu del govern de coalició amb el PSOE i ha destacat iniciatives com la llei trans, la llei del només sí és sí o els ERTO.

 

La comissió bilateral

De moment, el Govern i la Moncloa han tancat ja la data per ressuscitar la comissió bilateral Estat-Generalitat, un fòrum que serveix per despatxar temes relacionats amb les competències autonòmiques. Serà el proper 2 d'agost a Madrid. Així ho ha avançat l'ACN i ho han confirmat fonts governamentals a ElNacional.cat. Recuperar aquest espai va ser un dels dos únics acords a què van arribar Pere Aragonès i Pedro Sánchez durant la reunió que van mantenir a finals de juny. L'altre, pendent, és convocar la taula de negociació al setembre.

La concreció de la cita pel primer dilluns d'agost ha sortit d'una conversa entre la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que encapçala la delegació catalana, i la recent nomenada ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. El relleu de Miquel Iceta per Rodríguez al capdavant d'aquest ministeri, que és qui parla en nom de l'Estat a la bilateral, ha fet perillar la seva convocatòria. Fonts del govern català afirmen que intuïen la temptació de la Moncloa d'ajornar la reunió fins passat l'estiu

 

Imatge principal, reunió de la taula de diàleg entre el govern espanyol i els representants del Govern i el Parlament de Catalunya al Palau de la Moncloa el 26 de febrer del 2020 / ACN