El mitjà econòmic més important del món, Bloomberg, acostuma a publicar estudis i anàlisis sobre la situació econòmica, però també política, de països d'arreu del món. En un dels seus últims articles, el mitjà nord-americà ha recollit les zones del planeta que, d'una manera o altra, han vist afectat el seu funcionament social i quotidià.

"Les economies a punt del col·lapse, els anhels d'una major democràcia, el revulsiu contra la corrupció i la desigualtat: els greuges que han portat la gent al carrer el 2019 han estat un punt en comú a tots els continents. Alguns s'han desenvolupat pacíficament, altres han xocat violentament amb les forces de seguretat i, en almenys cinc llocs, els disturbis han obligat a renunciar a líders del govern", explica.

resum any bloomberg   còpia

I és en aquest resum on ha aparegut Catalunya. "El xoc entre Catalunya i el govern espanyol de Madrid va ressorgir, sense que hi hagi cap solució a la vista", explica sobre Catalunya el mitjà, en referència a la sentència del procés i les protestes en què va derivar, a més del bloqueig polític que viu actualment la política espanyola.

El diari econòmic situa les protestes postsentència de Catalunya al costat de les marxes independentistes d'Escòcia, les manifestacions contràries al Brexit al Regne Unit, les protestes dels armilles grogues a França, les mobilitzacions anticorrupció d'Eslovàquia, les accions contra el primer ministre de la República Txeca i les manifestacions antigovernamentals a Rússia.​

mapa europa bloomberg   còpia

D'aquesta manera, el mitjà diferencia amb una llegenda els conflictes sorgits a causa de "disputes territorials, legals o de drets humans", amb els de "corrupció", "crisi econòmica" i "pujades de preus i impostos". En aquesta línia, les protestes a Catalunya, Escòcia, el Regne Unit i Rússia estan incloses en el primer grup, mentre que els conflictes a França estan situats en el grup de "pujades de preus i impostos" i els dels països del centre d'Europa en el de "corrupció".

Bloomberg recull altres conflictes fora del continent europeu, entre els quals destaquen els moviments antigovernamentals a països llatinoamericans com Veneçuela, Equador, Xile, Bolívia i Colòmbia; del Pròxim Orient com el Líban, Iraq, Iran i Algèria; o el moviment prodemocràtic de Hong Kong.