El periodista Albano Dante Fachin, exdirigent de Podem, ha retret al PSOE que utilitzés a Catalunya les amenaces de l'extrema dreta en ple procés independentista, a favor seu. I ha reclamat que demani perdó als ciutadans.

"Quan el PSOE deia que "en Cataluña hay un problema de convivencia" estava utilitzant les amenaces de la ultradreta en favor seu. El PSOE és responsable del que passa avui. Fins que no demanin perdó i es comprometin a no tornar-hi, seguiran sent responsables. I còmplices", ha insistit.

Albano Dante Fachin

Sánchez ha relativitzat moltes vegades les tensions provocades per grups ultres a Catalunya i ho vinculava tan sols a un problema de convivència.

Alguns internautes també han recordat que el PSOE no va veure cap problema en l'afusellament del president Carles Puigdemont, quan van disparar amb armes reals contra un ninot que representava el polític català en la Setmana Santa del 2019 a Coripe (Sevilla).

No va ser cap tramesa per carta de bales de Cetme, sinó municions que repartia a la vista de tothom la mateixa Policia Local. L'acció també tenia un cert contingut antisemita perquè l'afusellament de Puigdemont es va produir en el context d'un acte denominat Crema de Judes. Coripe està governat pels socialistes.

Però coincidint amb la campanya de les eleccions a Madrid, Sánchez ha canviat de discurs i ara sí que hi aprecia l'existència d'un problema amb l'extrema dreta. "Divendres Vox va travessar una línia i serà la darrera que travessi. Tots els demòcrates ens hem posat drets per dir prou. La ultradreta és una amenaça per a la nostra convivència i la nostra democràcia. La vencerem a les urnes el 4 de maig", afirmava el cap de setmana.

La setmana passada Pedro Sánchez va visitar la localitat d'Amer (la Selva), el poble natal del president a l'exili, amb la intenció d'anar a veure la multinacional farmacèutica Hipra.

Els laboratoris Hipra començaran al juny els assajos clínics de la seva vacuna contra la Covid-19, un cop acabades les proves preclíniques amb animals.

Sánchez va visitar la localitat natal de Puigdemont, però no va fer cap gest cap a l'exili català ni tampoc cap als presos polítics. Ni tan sols hi ha constància dels indults que havia promès que estudiaria.