La presència de Catalunya al debat entre el socialista Pedro Sánchez i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat gairebé inexistent durant bona part del cara a cara que han protagonitzat els dos polítics aquest matí. Pinzellades, referències indirectes i, sobretot, arguments per als retrets mutus. Ha estat així, fins a la tercera rèplica, quan Sánchez ha acusat el president espanyol d'haver posat en risc per primer cop la integritat territorial d'Espanya i Rajoy li ha preguntat directament si farà que la fiscalia retiri les acusacions contra els polítics independentistes presos, si assumirà les reclamacions del president, Quim Torra, i si donarà suport al dret a l'autodeterminació.

Sánchez, que al llarg del debat havia dedicat tot just una referència, de quinze segons, en la primera rèplica a anunciar el compromís de "fixar les bases per normalitzar les relacions entre el govern de l'Estat i el nou Govern de Catalunya", ha deixat clara més endavant la seva voluntat de reunir-se amb Torra. Ha estat quan gairebé tocava l'una del migdia i el debat s'acostava a les quatre hores. "Em reuniré i intentaré construir ponts amb el president de la Generalitat de Catalunya", s'ha compromès, després de retreure al president espanyol que l'acusés de trencapàtries.

El polític socialista ha evitat referir-se a les acusacions de supremacista que ha dedicat a Torra des de la seva investidura, per la qual cosa, ha estat el mateix Rajoy qui ha repassat l'hemeroteca per recordar-li i assegurar que a ell "mai", com a president espanyol, se li han escoltat unes declaracions com aquestes. La resposta de Sánchez ha estat una nova carregada amb Catalunya com a argument. Del bagul dels records han sorgit les meses petitòries i el recurs del PP al TC contra l'Estatut. 

La conclusió de Sánchez és que Rajoy està "pagant en les seves carns aquesta estratègia suïcida" amb Catalunya, però alhora la tensió territorial s'ha convertit en "el seu gran escut". Per això la seva darrera petició, després d'assegurar que el PSOE està en condicions de "resoldre aquest nus Gordià", ha estat: "No s'escudi en la crisi territorial per aferrar-se al càrrec".