Catalunya, Andorra, les Illes Balears i el País Valencià han unificat la informació de l'acreditació del català. Així ho han anunciat aquest dimarts els quatre governs, que especifiquen que el reconeixement mutu dels certificats de coneixement de la llengua catalana dels executius català, andorrà, balear i valencià "ha guanyat visibilitat amb la unificació de la informació als seus respectius webs". Alhora, han precisat que tot plegat és "fruit de l'acord dels governs que formen part de la Declaració de Palma", acordada el febrer del 2017.

És a dir, els llocs web de cada executiu publicaran ara la mateixa informació en relació amb l'acreditació dels diversos nivells de coneixements del català, cosa que "dona visibilitat a la unitat de criteris de certificació" i "evidencia la unitat de la llengua". Els governs també han especificat que la unificació "significa una millora per als ciutadans que volen obtenir un certificat perquè se'ls ofereix un punt d'entrada comú per tenir tota la informació necessària sobre l'oficialitat dels certificats, nivells i descripció de les proves i contactes de cada administració". Va ser el passat 1 de juliol quan els representants de la política lingüística dels governs català, balear i valencià es van reunir a Palma i van anunciar l'acord, al qual ara s'ha afegit el govern andorrà.

La Declaració de Palma

Els certificats expedits a partir de la superació d'una prova per la Secretaria de Política Lingüística (Catalunya), el Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior (Andorra), la Direcció General de Política Lingüística (Balears) i la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (País Valencià) tenen reconeixement mutu i són el mitjà principal per acreditar un nivell de català davant qualsevol organisme d'aquests quatre territoris. Cal recordar que els certificats segueixen els continguts del marc europeu comú de referència, l'estàndard en l'acreditació de coneixements de llengües a la Unió Europea.

Tot plegat és fruit de l'acord dels governs que formen part de l'esmentada Declaració de Palma (febrer del 2017), mitjançant la qual els executius de Catalunya, Balears i País Valencià es van comprometre a col·laborar en matèria de llengua i cultura. Els consellers que van anunciar l'acord (el català Santi Vila, la menorquina Ruth Mateu i el valencià Vicent Marzà) van destacar la voluntat d'aprofitar el moment polític favorable per realitzar accions conjuntes dins dels territoris. També es va pactar que totes les accions acordades dins de la Declaració de Palma haurien de ser vehiculades mitjançant grups de treball amb representants dels tres governs.