El professor d'història jueva Ariel Kaniewsky ha manifestat que, després de les amenaces que l'exministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, va fer al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, si ajudava Catalunya en el procés independentista, la diplomàcia catalana s'hauria de començar a moure en els mateixos termes.

"Això demostra que Espanya tem un possible reconeixement d'Israel de la independència de Catalunya. Ara és quan la diplomàcia catalana s'ha de començar a moure pel món amb les mateixes regles de joc que els altres països", ha insistit.

Margallo va explicar ahir en una entrevista a Radio5, que als inicis del procés independentista va amenaçar Netanyahu, amb una acció unilateral d'Espanya reconeixent Palestina, si Israel ajudava Catalunya. 

"Vam parlar Netanyahu i jo, tots dos sols, i per descomptat sense intèrprets. I li vaig dir: 'Tu tens un problema que és Palestina i jo tinc un problema que és Catalunya'. I li vaig afegir una mica en broma que un amic meu ministre diu que entre bombers no és costum trepitjar-se la mànega. I per si no ho havia entès, vaig donar instruccions per tal que a la Unesco es votés per primer cop a favor de Palestina. Fins i tot vaig amagar d'obrir un consolat [espanyol] a Gaza", ha indicat. "I les aigües van tornar a llera", ha afegit mentre somreia per sota el nas.  

La trobada entre Netanyahu i Margallo es va produir a Jerusalem l'abril del 2013, amb un ministre visiblement preocupat per les simpaties que Catalunya desperta a Eretz Israel.