Mentre Madrid s'engalana per acollir les celebracions per la jurada de la constitució de la princesa Elionor, lluny de la capital espanyola, el sentiment monàrquic es troba sota mínims. És el cas de Catalunya, on d'ençà que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va començar a preguntar per la monarquia l'any 2014, els catalans mai han valorat per sobre d'un 3 sobre 10 la monarquia espanyola. Concretament, actualment, la nota dels catalans a la institució fa més de sis anys que no passa del 2 sobre 10, segons apunta el recull de dades fet per l'ACN. Les deu enquestes del CEO són les úniques referències d'estudis públics respecte a l'actitud dels catalans pel que fa a la Corona. El CIS va preguntar sobre el tema fins a l'any 2015, quan va desaparèixer de les enquestes.

El CEO del passat mes de març va mostrar com els catalans donaven la nota més baixa d'ençà que es valora la monarquia espanyola, un 1,7. Es tracta d'una valoració que s'ha mantingut estable des del 2022. Anteriorment, la nota ha anat fluctuant, sovint amb fets històrics molt concrets, com el referèndum de l'1-O. Tanmateix, mai ha arribat als 3 punts sobre 10. La primera dada, del 2014, situava la monarquia amb un dos. Cap a finals d'aquell mateix anys la nota va anar millorant després de l'abdicació de Joan Carles I. És en aquella època que la valoració dels catalans de la monarquia és la més alta: 2,31. Posteriorment, la nota és cada cop més baixa, baixant sensiblement després de l'1-O. 

En l'últim baròmetre, els simpatitzants de tots els partits van suspendre la Corona, fins i tot els de partits explícitament monàrquics. Els potencials votants del PP li van posar un 4,7, mentre que els de Vox, un 4,6 i els de Ciutadans, un 4,5. La resta de formacions la suspenen de manera més contundent, amb un 2,8 per part dels socialistes, i menys d'un 1 entre els simpatitzants d'ERC (0,6), En Comú Podem (0,6), Junts (0,3) i CUP (0,2). En global, un 60% dels participants en l'enquesta van atorgar un 0 a la monarquia.

Catalunya, gran majoria de republicans 

El fet que els mateixos partits pretesament monàrquics, tinguin tants votants republicans, dona una pista del model d'Estat preferits pels ciutadans de Catalunya. Segons les dades recollides al llarg dels anys pel CEO, Elionor arriba a la majoria d'edat en un moment en què aproximadament el 75% dels catalans són favorables a una república. Al llarg dels anys, el nombre de ciutadans a favor de la república ha anat variant, però mai ha baixat del 70%. Si es desglossa per franges d'edat només els majors de 65 són menys republicans, però per poc: el 65% no volen la monarquia.