No hi ha dubte que el procés independentista s'ha internacionalitzat. Cada cop són més les veus de diferents països que clamen contra l'empresonament dels líders polítics catalans. En les últimes hores, a la llarga llista d'opinions internacionals s'hi ha afegit la de l'acadèmic indi M.D Nalapat, director editorial del 'Sunday Guardian' i de les cadenes de televisió ITV, que arriben 120 milions d’espectadors en hindi i anglès. "Els catalans s'uneixen als gitanos entre els perseguits d'Europa", amb aquest contundent títol analitza la situació política a Catalunya, l'actuació del govern espanyol, que qualifica "de desvergonyit espectacle de menyspreu"; i el paper, que hi jugarà en tot plegat, la cancellera alemanya Àngela Merkel després que el president Carles Puigdemont segueix retingut a Alemanya. 

Nalapat escriu: "El govern central d'Espanya ha reaccionat davant el moviment d'independència de Catalunya amb una actuació viciosa de força, detenint-se i negant-los el dret d'elegir el seu propi govern. Ara, en un desvergonyit espectacle de menyspreu pels drets dels individus i dels pobles, el polític català més popular, Carles Puigdemont, ha estat arrestat a Alemanya pel delicte d'haver estat elegit per la pròpia gent per la legislatura regional a Catalunya (...) tot un poble està sota el poder estatal, exercit sense cap mena de respecte per la justícia natural".

Sobre la cancellera alemanya, explica que "s'havia presentat com una santa a la política" però que sembla "que aquesta santedat no s'estén al poble català, a la que la Unió Europea ha negat el dret a l'autodeterminació". "La realitat és que un grup d'estats més petits s'afegiria a la diversitat cultural d'Europa i contribuiria a la seva versatilitat. Cal recordar que els estats més grans d'Europa van ser els instigadors de conflictes: Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. Aquestes entitats territorials alimenten els egos d'alguns polítics, però quan xoquen contra la voluntat popular, són els desitjos de les persones que han de ser primats. Desafortunadament, el govern central a Espanya ha estat transparent en la seva determinació de bloquejar i assetjar el poble català pel "delicte" de voler tenir estat propi en lloc de quedar-se dominat per Espanya", afegeix. 

En el seu article sobre notes geopolítiques, M.D Nalapat es pregunts on són les veus de protesta d'alemanya: "On són els verds o els demòcrates lliures? Les arrels d’Angela Merkel a l’Alemanya oriental signifiquen que ha passat la major part de la vida sota un sistema en què l’estat és suprem sobre el ciutadà. Per tant, no és gens estrany que ordeni l’arrest i empresonament de Carles Puigdemont quan l’estat espanyol, representat per la majoria no catalana, li demana que ho faci. Atès el biaix estatal dins la Unió Europea, és probable que Puigdemont hagués pogut ser arrestat en estats com França i potser el Regne Unit. Atesa la naturalesa completament pacífica del moviment català fins al moment i el suport popular indubtable al dret de l’autodeterminació, serà amb una hipocresia evident que la Unió Europea com a col·lectiu o algun dels seus membres puguin ara oferir homilies a la resta sobre ‘respectar els drets d’un poble’. Carles Puigdemont va creure en la santedat d’aquesta promesa de la UE i per això ha perdut la llibertat"