Catalunya és la comunitat autònoma on més republicans hi ha: un 74% dels catalans està en contra de la Monarquia i un 21,6% està a favor dels Reis, segons una enquesta realitzada per Vanitatis. En la mateixa línia hi ha el 70,6% de ciutadans bascos, que també es manifesten com a republicans. 

D'altra banda, el sondeig mostra com un 75,1% dels andalusos i un 62% de madrilenys aposten per la monarquia. Crida l'atenció el cas del País Valencià on la divisió és quasi exacta: un 49,9% de valencians se sent republicà i un 49,8% monàrquic.

La revista digital ha encarregat aquesta enquesta en motiu del cinquè aniversari de regnat de Felip VI i Letícia i es basa en 1.031 entrevistes realitzades a Espanya entre el 28 de maig i el 3 de juny. Segons apunta Vanitatis, l'any 2015 el CIS va deixar de preguntar qüestions relacionades amb la monarquia i, per tant, feia temps que no s'enquestava els espanyols sobre aquesta institució.

Pel que fa al total d'Espanya, un 50,8% se sent monàrquic i un 46,1% republicà, de la mateixa manera les dones són les més partidàries de la monarquia (54,1%) i els joves els més republicans; l'enquesta mostra que és a partir dels 45 anys quan la gent es comença a declarar més monàrquica.

Els votants del PP, els més monàrquics

Pel que fa a les preferències polítiques dels enquestats, els votants del PP són els més monàrquics amb diferència: un 90,7% de votants populars es declara monàrquic. Els segueixen els votants de la formació liderada per Albert Rivera que en un 82,7% es declaren a favor del Felip VI.

L'empat se l'emporten els votants del PSOE: un 51,6% és republicà i un 44,5% monàrquic. Finalment, els seguidors de Pablo Iglesias són majoritàriament republicans (86,0%).