Una de cada quatre queixes que va rebre el Síndic de Greuges l'any 2018 era relacionada amb els drets civils i polítics. Aquesta xifra suposa un repunt significatiu -gairebé el doble- respecte del 2017. Així se'n desprèn de l'informe anual que ha presentat avui Rafael Ribó al Parlament. 

S'hi recullen conclusions alarmants com que "la catalanofòbia és estructural i persistent en els darrers temps". I en detalla algun exemple. És el cas de la pàgina web que el Ministeri d'Interior va activar ara fa un any perquè els ciutadans denunciessin a títol particular delictes d'odi relacionats amb la situació a Catalunya. Segons el Síndic, el govern espanyol "animava a denunciar incidents produïts per persones d'origen català" i entén que això "pot promoure encara més l'animadversió envers el catalanisme, en un període que no té a veure amb la normalitat democràtica". 

L'estudi denuncia també un ús abusiu de l'article del codi penal referit a l'enaltiment del terrorisme, el 578, i que "les autoritats judicial l'utilitzen per reprimir expressions de caràcter polític". Avisa que això té "efectes devastadors per a les persones".  Alhora, exposa com a potencials transgressions de la llibertat d'expressió el fet que la fiscalia denunciï per delictes d'odi i que s'obrin procediments penals contra els qui han protestat per l'actuació policial de l'1-O. 

Pica la cresta a alguns dirigents polítics pel to crispat

L'informe del Síndic expressa amb contundència el "rebuig de l'ús de l'insult, el menyspreu i les desqualificacions col·lectives com les que fan servir alguns càrrecs institucionals i dirigents de partits polítics de diferent signe". És més, evidencia que aquestes actituds suposen "un obstacle al diàleg, a banda de resultar ofensives per amplis sectors de la societat". 

El conflicte lingüístic, una invenció

Durant la presentació de l'anuari, Rafael de Ribó ha aprofitat per destacar que les denúncies que han rebut aquest 2018 vinculades a temes culturals i lingüístics representen un percentatge ínfim. Concretament el 0,4%, que en xifres absolutes vol dir 42 queixes. Per Ribó, aquestes dades evidencien que "no existeix un conflicte lingüístic a Catalunya". 

L'habitatge encara és l'assignatura pendent

L'alça més considerable de queixes segueix registrant-se en l'àmbit de les polítiques socials. La situació és especialment dramàtica en el cas de les persones en risc d'exclusió social. Mai com fins ara el Síndic havia rebut tantes queixes en què un mateix individu aglutinés tal quantitat de problemes. En la majoria de casos, les víctimes són dones. El Síndic retreu a les administracions la manca de respostes adequades davant dels desnonaments. I insta les insititucions a posar-se les piles. 

Al llarg de 2018, el Sindic de Greuges ha rebut un total de 10.495 queixes procedents de 14.000 persones.