Una de cada quatre queixes que va rebre el Síndic de Greuges l'any 2018 era relacionada amb els drets civils i polítics. Aquesta xifra suposa un repunt significatiu -gairebé el doble- respecte del 2017. Així se'n desprèn de l'informe anual que ha presentat avui Rafael Ribó al Parlament.
S'hi recullen conclusions alarmants com que "la catalanofòbia és estructural i persistent en els darrers temps". I en detalla algun exemple. És el cas de la pàgina web que el Ministeri d'Interior va activar ara fa un any perquè els ciutadans denunciessin a títol particular delictes d'odi relacionats amb la situació a Catalunya. Segons el Síndic, el govern espanyol "animava a denunciar incidents produïts per persones d'origen català" i entén que això "pot promoure encara més l'animadversió envers el catalanisme, en un període que no té a veure amb la normalitat democràtica".
L'estudi denuncia també un ús abusiu de l'article del codi penal referit a l'enaltiment del terrorisme, el 578, i que "les autoritats judicial l'utilitzen per reprimir expressions de caràcter polític". Avisa que això té "efectes devastadors per a les persones". Alhora, exposa com a potencials transgressions de la llibertat d'expressió el fet que la fiscalia denunciï per delictes d'odi i que s'obrin procediments penals contra els qui han protestat per l'actuació policial de l'1-O.
Pica la cresta a alguns dirigents polítics pel to crispat
L'informe del Síndic expressa amb contundència el "rebuig de l'ús de l'insult, el menyspreu i les desqualificacions col·lectives com les que fan servir alguns càrrecs institucionals i dirigents de partits polítics de diferent signe". És més, evidencia que aquestes actituds suposen "un obstacle al diàleg, a banda de resultar ofensives per amplis sectors de la societat".
El conflicte lingüístic, una invenció
Durant la presentació de l'anuari, Rafael de Ribó ha aprofitat per destacar que les denúncies que han rebut aquest 2018 vinculades a temes culturals i lingüístics representen un percentatge ínfim. Concretament el 0,4%, que en xifres absolutes vol dir 42 queixes. Per Ribó, aquestes dades evidencien que "no existeix un conflicte lingüístic a Catalunya".
L'habitatge encara és l'assignatura pendent
L'alça més considerable de queixes segueix registrant-se en l'àmbit de les polítiques socials. La situació és especialment dramàtica en el cas de les persones en risc d'exclusió social. Mai com fins ara el Síndic havia rebut tantes queixes en què un mateix individu aglutinés tal quantitat de problemes. En la majoria de casos, les víctimes són dones. El Síndic retreu a les administracions la manca de respostes adequades davant dels desnonaments. I insta les insititucions a posar-se les piles.
Al llarg de 2018, el Sindic de Greuges ha rebut un total de 10.495 queixes procedents de 14.000 persones.


Comentaris (34)
jupp
Fa 6 dies
Totalment d'acord, és senzillament estructural tot i que hi ha gent que no està "afectada" per aquest virus anticatalà. I no és d'ara; fa segles que dura. Llegiu a n'en Quevedo i ho comprovareu.
| Denunciar comentari
Joan de Castellnou
Fa 6 dies
Preneu-vos una estona serena i aneu als fòrums de racocatalà.cat, on hi ha penjat un fil titulat: "És espanya una societat feixista?", i hi trobareu una gran extensió d'arguments, sobretot en la exposició de llençols d'un autoanomenat "Saberut", com un compendi documentat i historificat de la catalanofòbia dins un debat sobre llurs origens. Us el recomano!
| Denunciar comentari
gerard de sarria
Fa 6 dies
El que tingui ganes de saber que és la CATALANOFOBIA llegiu el llibre Catalanophobia, una qüestió d'Estat, de llibres de l'index. En poc més de 50 pàgines entens perfectament d'on bé tot...No els heu perdeu....
| Denunciar comentari
Eñe
Fa 6 dies
El sindic utiliza un lenguaje machista y homófobo, no hay que usar solo la palabra catalanofobia, también catalanofobio. Si queremos igualdad hay que empezar desde abajo
| Denunciar comentari
David
Fa 6 dies
Mmm... La verdad suelo tenerle consideración a los informes del Síndic, pero este último está horriblemente teñido de ideologías políticas, mucho más que en años anteriores. Sigue siendo un informe muy interesante en otros aspectos, en cualquier caso.
| Denunciar comentari
Y españofobia?
Fa 6 dies
Creo que habría que valorar también la “españofobia” que existe en el discurso independentista desde sus inicios..eso sí que es para hacérselo mirar...Sus pilares nacionalistas basados en contra de todo lo que tenga que ver con este país y sus habitantes, sino pregúnteles a Torra o a Junqueras, que dice que los catalanes son más franceses que españoles. Si hubieran proclamado la República en Francia...me río yo....FIN
| Denunciar comentari
MoreWood
Fa 6 dies
A vore quan fà el informe de la hispanofobia, ahí poden surtir uns quans "tomos"
| Denunciar comentari
El Nazional
Fa 6 dies
El fascismo xenófobo catalán es un hecho y una realidad
| Denunciar comentari
David
Fa 6 dies
La catalanofòbia és estructural, eterna i consubstancial del caràcter castellà i assimilats. D'això en podem donar fe tots els que ens hem bellugat per tot l'Estat, en el meu cas, des del 1977. I que no m'hi vinguin amb que té res a veure amb l'independentisme, ni amb les suposades multes lingüístiques, ni amb la presumpta imposició del català. Hi era abans i hi serà sempre.
| Denunciar comentari
Conrad
Fa 6 dies
Cómo se nota dónde pica. Toda la españolada troll en tromba comentando como los NPCs que son jaja. Pues claro que hay catalanofóbia... lo sabéis bien. En toda España y por parte de los españoles que viven ahora en Cataluña. Porqué? Porque el pueblo español és lo más cainita, acomplejado y desagradecido que existe en Europa (con mucho). Cuándo el independentismo era minoritario estaban muy felices, ahora que han cambiado las tornas sólo lloran.
| Denunciar comentari