La presidenta de Societat Civil Catalana (SCC), Elda Mata, ha defensat l'espionatge a líders independentistes. Segons ella, es tracta d'una operació respectable perquè al seu entendre l'Estat ho ha fet seguint les vies legals. "Un Estat democràtic i de dret com el que tenim utilitza les seves eines dins de la llei; crec que l'Estat té les seves eines dins del marc legal per a, evidentment, protegir-nos a tots els espanyols", ha dit. Així ho ha manifestat en una entrevista d'Europa Press quan se li ha preguntat pel cas CatalanGate i l'espionatge a líders independentistes amb el programari espia Pegasus, que ha transcendit arran de la investigació de la plataforma de ciberseguretat 'CitizenLab'.

Sobre per si veu justificable aquest espionatge a líders independentistes, ha contestat: "Si està emparat per la llei, no tinc res més a dir", i ha argumentat que veu més preocupant que en els primers anys de SCC alguns dirigents de l'entitat haguessin de portar escortes. "Quin Estat m'està defensant a mi si ni tan sols sap el que està passant? Tenen les seves pròpies eines, no tinc cap dubte que ho estaven fent dins de les vies legals", ha afegit. A més, Mata ha assegurat que els partits independentistes es queixen d'aquest assumpte de manera gratuïta i ha afirmat que, si "no haguessin volgut rebentar el país, no tindrien aquesta preocupació".

25% de castellà

D'altra banda, ha acusat el Govern de no voler complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa l'obligatorietat d'impartir un 25% de classes en castellà. Així, doncs, ha advertit que, si no l'apliquen, la Generalitat i els jutges "tindran milers de demandes a sobre de la taula: Nosaltres no pararem". En aquest sentit, ha afirmat que la plataforma Escuela de Todos, a la què SCC està adherida, ja va presentar una demanda per complir la sentència en tots els centres educatius i ha afirmat que, en el cas que no s'accepti, tenen unes "1.640 peticions de pares directament les escoles" perquè s'apliqui el 25% de castellà.

Mata s'ha mostrat convençuda que s'acabarà complint la sentència i espera que es faci com més aviat millor perquè considera que els partits polítics, també els independentistes, saben "que, sense cap dubte, es parlarà i s'ensenyarà espanyol a les escoles, i per això es regiren". La presidenta de SCC creu que amb aquesta sentència s'acabarà amb part del sistema que, segons ella, han construït els independentistes partint de la identitat de la llengua, ja que considera que la Generalitat ha utilitzat el català com "una eina de segregació i d'identitat".