Les pressions perquè rodin caps pel CatalanGate no només arriben de l'independentisme, sinó que arriben fins i tot des de dins del govern espanyol. Aquest mateix dilluns Podemos ha reclamat "dimissions al màxim nivell", a més d'una investigació pública i independent. Però el PSOE continua fent com si res, mantenint-se en els mecanismes ja establerts i tancant files tant amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, com amb la directora del CNI, Paz Esteban. A més a més, el portaveu de l'executiva federal, Felipe Sicilia, ha subratllat que, ara per ara, l'única intervenció provada són la dels dirigents independentistes "amb autorització del jutge i des de la més absoluta legalitat". Caldrà veure què ha passat "amb la resta".

En roda de premsa des de Ferraz, davant la insistència dels periodistes, Felipe Sicilia ha deixat "clar i taxatiu" el "suport total" tant de l'executiva del PSOE com del govern espanyol a Margarita Robles. Tant que "avui continua sent la ministra de Defensa i és un orgull per a aquest partit". De la mateixa manera, preguntada sobre la continuïtat de Paz Esteban al capdavant del Centre Nacional d'Intel·ligència, ha rebatut que "a dia d'avui no hi ha cap informació ni raó perquè la directora del CNI no estigui en el seu càrrec". Robles i Esteban són les principals assenyalades tant per l'escàndol d'espionatge a l'independentisme com per la bretxa de seguretat que va permetre infectar amb Pegasus el telèfon de Pedro Sánchez. Però Sicilia ha deixat clar que les responsabilitats, si cal, es depuraran després de la investigació i no abans.

En aquest sentit, el portaveu del PSOE ha reiterat que estem en una fase d'esclarir els fets, i que ja serveixen els mecanismes oberts tant la comissió de secrets oficials i el "control intern" del CNI com per part del Defensor del Poble. En aquest sentit, davant les peticions de desclassificar la informació revelada la setmana passada per Paz Esteban, els socialistes s'hi obren sempre i quan ho demani un jutge i no comprometi la seguretat de l'Estat.

Sicilia ha aprofitat per a posar en relleu la "bona sintonia" i "normalitat" entre governs aferrant-se a la conversa de tres minuts a peu dret entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès el passat divendres a Barcelona. "A Catalunya hi havia un problema d'entesa, i està resolt, perquè hi ha diàleg", ha sostingut el portaveu socialista.

Podemos pressiona

Malgrat tot, a través de filtracions, el govern espanyol ja ha deixat en safata el cap de Paz Esteban, directora del Centre Nacional d'Intel·ligència. Però per a molts aquest gest no és suficient. Començant pel soci minoritari de la coalició, Podemos, que aquest dilluns ha tornat a insistir que cal que s'assumeixin "responsabilitats polítiques al màxim nivell", amb la vista posada en la ministra de Defensa, Margarita Robles, màxima responsable política del CNI. S'han d'assumir vingui d'on vingui l'atac, si d'un país estranger o de "cèl·lules descontrolades" dels serveis d'intel·ligència, una hipòtesi que no descarten. La formació també ha reclamat una investigació pública independent i que es desclassifiquin els documents exhibits per Esteban a la comissió de secrets oficials.