El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha considerat que davant del debat que s'ha produït després de la sentència de La Manada no ha de ser "cec, sord i mut", i ha insistit que la seva obligació és "alertar" de les anomalies que poden succeir en el funcionament de la Justícia perquè el Poder Judicial actuï i després que la majoria de magistrats i fiscals hagi demanat la seva dimissió.

Catalá s'ha pronunciat així en declaracions a El País després que les set associacions de jutges i fiscals demanessin ahir en bloc la seva dimissió per haver insinuat que el magistrat que va emetre el vot particular, Ricardo Javier González, "té algun problema singular" que "tots" saben i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "hauria d'haver actuat preventivament" contra ell.

"És la meva obligació demanar al Consell que actuï perquè jo no participaré en jocs d'hipocresia i les dades sobre aquest magistrat les tenen ells; jo no tinc detalls però sí sé el que m'han explicat amb molta preocupació els seus companys", recalca Catalá.

"Per què no puc participar en aquest debat que s'ha produït després de la sentència per l'agressió a una jove quan jo formo part d'aquest sector? Jo no he de ser cec, sord i mut", ha assenyalat el ministre, que ha afegit: "Per què els jutges de les associacions poden opinar sobre aquesta i altres sentències i se'm nega a mi aquest dret?".

Catalá ha advocat per la independència judicial i ha defensat la traça de la immensa majoria dels jutges: "El respecte absolut que tinc a la independència judicial no vol dir que jo no pugui parlar sobre el funcionament de la Justícia", ha dit.

A més, ha recordat que entre les multitudinàries manifestacions que es van produir dijous passat per tot Espanya després de conèixer-se la sentència que condemna a cadascun dels cinc membres de La Manada a 9 anys de presó per abús sexual i no per violació, la de Madrid es va dirigir a la porta del Ministeri de Justícia i no del Consell".

"Jo compleixo la meva obligació i estic en la reforma del Codi Penal; el Consell General del Poder Judicial hauria d'estar en garantir la capacitat i capacitació dels jutges", ha asseverat Catalá.

El Poder Judicial va apel·lar ahir a la tarda a la moderació, la mesura i la prudència dels responsables públics per evitar la utilització política de la Justícia, així com el qüestionament dels jutges.