Sense fer cas a les ordres del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que va vetar la petició de l'Intergrup de Minories de l'Eurocambra per permetre i oferir interpretació "excepcionalment" de les llengües no oficials en el ple el dia 12 de juny, un grup d'eurodiputats catalans va tirar pel dret i va parlar en català.

El primer a desobeir-lo va ser Francesc Gambús, que durant gairebé quatre minuts (amb interrupcions) va parlar en català sobre el projecte europeu, el programa Erasmus o la fi del roaming. Quan només feia 30 segons que parlava va ser interromput per Tajani, que li va deixar anar que li oferia l'oportunitat de tornar a començar —ara en castellà— perquè a l'Eurocambra no gaudeixen de traductor en català.

Sense fer ni cas a aquestes paraules, Gambús va tornar a començar el seu discurs, altra vegada en català. No van passar ni 15 segons més, que el president del Parlament Europeu el va tornar a tallar. "Senyor Gambús, vostè està parlant en català?", li va preguntar, i ell li va respondre que "sí". Tajani, doncs, va recordar-li que havia rebutjat la petició de parlar en llengües minoritàries, i va tornar a demanar-li que parlés en espanyol o en una altra llengua oficial. "Li demanem que no intervingui en català", li deia de nou.

Aquesta vegada en castellà, l'eurodiputat català independent va etzibar-li que el reglament li dona dret a fer ús d'una llengua oficial, però va recordar-li que en cap cas prohibeix utilitzar una de no oficial. "That's the rule" ("aquesta és la norma"), li deixava anar, ara en anglès. 

Assumint que no seria traduït—encara en castellà—, i després que el president europeu li donés via lliure finalment per parlar en català encara que fos sense interpretació, Gambús va tornar al seu discurs en català.

L'ànima d'Europa

Aquest juny es compleixen 25 anys de l'aprovació de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries (ECRML) i, precisament per això, aquest grup d'eurodiputats catalans va voler retre homenatge parlant en català a l'Eurocambra. "Les llengües ens serveixen per aprendre", va recordar Gambús, al mateix temps que va posar damunt la taula que totes les llengües els "fan falta per reflectir l'ànima d'Europa".

 

La iniciativa de parlar en català va ser de l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, que ja al maig va escriure una carta a Tajani demanant-li de parlar en català en el ple del 12 de juny. A l'escrit li recordava que la petició havia rebut l'aval de l'assessor sobre ciutadania i llengües de Tajani, Markus Warasin.