Després d’anys de reclamacions sense èxit, ara el català podria estar a punt d’entrar al Parlament Europeu. Els principals candidats a presidir l’eurocambra, en les eleccions que se celebren aquest dimarts, han promès autoritzar l’ús del català en el plenari, després d’una petició dels eurodiputats catalans del PDeCAT, ERC, ICV, PSC i el PPE.

L’últim a sumar-s'hi ha sigut el candidat del grup popular europeu i ex-vicepresident de la Comissió Europa, Antonio Tajani, que a través d’una carta s’ha compromès a no posar cap obstacle al català perquè pugui ser utilitzat “el més aviat possible” a l’eurocambra, si rep una petició de fer-ho.

Tajani, però, no és l’únic. També s’hi ha compromès el seu principal oponent, i líder dels socialistes, Gianni Pittella, i també la candidata dels Verds, Jean Lambert, i la conservadora euroescèptica Helga Stevens. Tot i que hi ha tres candidats més, com el l’ALDE Guy Verhofstadt, que no s’han pronunciat; el fet que els dos principals candidats (Tajini i Pittella) s’hi hagin sumat fa previsible l’entrada al plenari del català.

A Europa, li costa pronunciar-se sobre el procés d’independència, però aquest cop el català ha entrat de ple en la campanya per l’elecció del president de l’Eurocambra que es farà aquest dimarts a Estrasburg i que, de moment, encara no té un candidat clar.

Sense un candidat clar

En trenta anys d’història és el primer cop que passa. Aquest dimarts els 751 eurodiputats de l’eurocambra han de decidir qui serà el president pels propers cinc anys, però per primera vegada, la decisió no està prèviament pactada entre els grans partits.

Així doncs, la votació, que començarà a primera hora del matí i que pot arribar a durar fins primera hora de la tarda si s’ha de repetir, tindrà tots els ingredients per ser de les més emocionants. La primera votació arrencarà a les 9, i el guanyador ha de rebre la majoria dels vots emesos. Si no ho aconsegueix, la votació es pot repetir dos vegades més.

A falta d’acord entre els eurodiputats, finalment hi hauria una quarta votació entre els dos candidats més votats (que es preveu que seran els italians Tajani i Pittella). Si en aquest cas es tornés a repetir un empat, seria nomenat president de l’eurocambra el que tingués més edat. En aquest cas, el popular Tajani.

Els candidats són set: Antonio Tajani (Partit Popular Europeu), Gianni Pittella (Socialdemòcrates), Helga Stevens (Conservadors i Reformistes), Guy Verhofstadt (Liberals-ALDE), Elenora Forenza (Esquerra unitària), Jean Lambert (Verds) y Larentiu Rebega (Europa de les Nacions i la Llibertat).

Aquestes eleccions tenen lloc després que l'actual president, Martin Schulz, hagi anunciat que vol tornar a la política alemanya, en les eleccions que se celebren el setembre que ve.