El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha guardonat aquest dijous 7 fiscals de Catalunya pel seu paper contra el procés sobiranista i pels esforços que van fer per evitar el referèndum del passat 1 d'octubre. El ministre els ha lliurat la creu de Sant Ramon de Penyafort, mentre destacava la "lleialtat i fermesa" dels homenatjats tot i "haver travessat, especialment en els últims mesos, moments de gravetat extrema".

En un acte celebrat a la Fiscalia Superior de Catalunya, Catalá ha condecorat el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; l'exfiscal en cap de Barcelona Ana María Magaldi, el fiscal de Tarragona Xavier Jou; la de Girona, Ana María Meléndez; el de Lleida, Juan Francisco Boné; la tinent fiscal de Barcelona Lucía Ferrer i l'exfiscal de Girona Josep Maria Casadevall.

En un discurs en què ha destacat els mèrits de cadascun dels homenatjats, Catalá ha recordat que el context de l'acte no és "aliè a la realitat" i ha destacat especialment la "lleialtat i fermesa" dels fiscals "davant comportaments contraris a l'ordre constitucional". "No hi caic en l'exageració si dic que Espanya ha travessat moments de gravetat extrema, inèdits en 40 anys de democràcia", ha dit Catalá, encara que ha apuntat que "malgrat les dificultats, la confiança de la societat ens ha permès navegar les aigües amb serenitat".

El ministre ha recordat en el seu parlament el fiscal general de l'Estat mort, José Manuel Maza, així com el també mort, amb pocs dies de diferència, fiscal general de Catalunya José María Romero de Tejada, la desaparició dels quals ha qualificat de "dos durs cops per a la institució".

En nom del govern espanyol, Catalá ha donat "les gràcies a tots", i ha recordat les "situacions molt difícils" viscudes per aquests fiscals "en els últims temps".

Després del lliurament de les distincions, un per un, els condecorats han pronunciat unes paraules i han coincidit a agrair l'homenatge a Catalá, així com a Maza i De Tejada, ja que els dos van ser els qui van proposar que rebessin aquesta distinció. A més de la satisfacció per la distinció, alguns dels fiscals han destacat les "excepcionals" circumstàncies en les quals han exercit el càrrec en ple procés sobiranista.

El Fiscal Superior de Catalunya ha cridat a "defensar la institució" i ha considerat la condecoració com "un estímul més" en un moment que la seva responsabilitat "s'ha incrementat". De la seva banda, l'exfiscal en cap de Barcelona, Magaldi, ha dedicat el seu reconeixement a "tots els bons ciutadans de Catalunya per resistir el greu qüestionament de l'Estat de Dret i democràcia que es pateix aquí des de fa molt temps". Magaldi va rebre "alguns insults" per part de manifestants a la seva sortida del judici per la consulta del 9-N, segons ha indicat el ministre en el seu discurs.

A l'acte han assistit alts càrrecs de totes les forces de seguretat, així com diputats i representants polítics unionistes com el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i personalitats de l'àmbit jurídic.