Només un ministre s’ha sortit del guió en la imminent inhabilitació del president Quim Torra per part del Tribunal Suprem. Mentre Juan Carlos Campo ha evitat mullar-se, Manuel Castells sí que ho ha fet. El ministre d’Universitats ha considerat que el “càstig” és “exagerat” pel simple fet d’haver penjat una pancarta al Palau de la Generalitat. El ministre dels comuns fins i tot ha parlat d’una “provocació” de la Junta Electoral Central en un context gens adequat. Tot i així, ha expressat “respecte” per les decisions de la justícia.

En una entrevista a TVE aquest dilluns al matí, Juan Carlos Campo ha recordat, en primer lloc, que la Junta Electoral Central és un “òrgan administratiu”, no judicial. Dit això, ha expressat la seva opinió personal. “Em sembla exagerat que es proposi inhabilitar-lo”, ha sentenciat. Ha subratllat que el que s’enjudicia és “penjar una pancarta en funció d’una sèrie de qüestions que el president Torra estima”. I ha anat més enllà: “Que això signifiqui passar per sobre la voluntat popular expressada a través del Parlament... En el fons em sembla una provocació en una situació ja prou complicada”.

Castells no ha volgut especular sobre la resposta del president Quim Torra a la inhabilitació. En tot cas, ha defensat que les eleccions ja s’haurien d’haver convocat fa temps. “La situació políticament és inestable. La coalició de govern està trencada a la pràctica”, ha assenyalat el ministre.

Inhabilitació filtrada

La Sala Penal del Tribunal Suprem inhabilitarà el president de la Generalitat, Quim Torra, per unanimitat. Així ho assegura El Español, que indica que la decisió dels cinc magistrats que han examinat el recurs de cassació de Torra s'ha pres sense discrepàncies. D'aquesta manera, el Suprem confirma la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de condemnar el president de la Generalitat a un any i mig d'inhabilitació per exercir un càrrec públic.