Els Castellers de Vilafranca han desplegat l'estelada davant de l'ambaixador espanyol a Mèxic, Juan Duarte Cuadrado. En el marc de la gira que va començar divendres passat al país americà, la colla va visitar aquest diumenge la capital mexicana, Ciutat de Mèxic, i van actuar al Monument a la Revolució. Allà hi van descarregar el 5 de 7, el 4 de 8, el 7 de 7, un vano de 5 i dos pilars de 4. Amb el vano de 5, un dels pilars de 4 va desplegar la bandera independentista en un escenari privilegiat amb centenars de persones —que van enregistrar el moment amb els seus telèfons mòbils—.

L'ambaixada espanyola va difondre a les xarxes socials imatges de Duarte a l'actuació, que va poder "gaudir dels castellers, qui per primera vegada han visitat Mèxic per mostrar com realitzen les torres humanes a la glorieta de l'Àngel de la Independència i el Monument a la Revolució". En les fotografies, només va sortir l'ambaixador davant les estructures i el paisatge de la capital. Res d'estelades, res d'independentisme català. Però un dels integrants de la colla va estar atent a Twitter i va respondre: "Us heu deixat aquesta foto", amb el pilar de 4 i l'estelada.

Els Castellers de Vilafranca van arribar a Mèxic divendres passat per "tocar el cel", segons les paraules del delegat del Govern al país i Centreamèrica, Lleïr Daban. En una roda de premsa a la delegació de la Generalitat, la colla va presentar la Setmana Catalana a Mèxic —que comptarà amb exhibicions de castells a llocs emblemàtics del país, com les piràmides de Teotihuacán aquest dilluns—. Daban va recordar que la tradició és patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco des del 2010 i que els Castellers de Vilafranca celebren enguany el seu 75è aniversari. "Els castells expliquen molt la forma de ser els catalans, que sempre busquen tenir objectius més enllà", va dir el delegat del Govern.

El president de la colla, Carles Mata, va recordar que hi ha castellers fora de Catalunya, a països com Xile o Dinamarca. També va advertir que "hi ha molts catalans i mexicans" que, quan vegin les torres humanes, "voldran muntar una colla a Mèxic". També va avançar que a l'actuació que farien a Cholula (Puebla) combinarien els castells amb la dansa ancestral dels voladors, també patrimoni de la humanitat, per fer "una conjunció de la cultura mexicana amb la catalana". L'acte de la presentació va comptar amb la presència de la directora de relacions públiques a Mèxic de Freixenet, Meritxell Ricarte, en representació de l'emblemàtica productora de cava —a les vinyes de la qual els castellers van fer una actuació dissabte, al municipi d'Ezequiel Montes (Querétaro)—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!