El CNI no pensa entonar de cap manera el mea culpa que el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut que han tingut els serveis d'intel·ligència espanyols cometent "errors clars de seguretat".

Així doncs, el relleu al capdavant d'aquesta institució s'ha celebrat de forma solemne aquest matí i la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, ja ha donat un avís a navegants: "Les amenaces a la pau i la seguretat, exigeixen al CNI una alta capacitació tecnològica per proporcionar protecció i seguretat a les comunicacions en el conjunt de la societat".

Subratlla la "transparència" del CNI

Així doncs, missatge entre línies que ha tocat de ple l'aspecte que ha portat a la destitució de l'anterior responsable, Paz Esteban, i la ferma convicció en què les actuacions del CNI han estat proporcionades i justificades, també l'espionatge del CatalanGate.

On sí ha fet tota una declaració de principis que sonaven a una justificació per admetre certs errors en l'espionatge a La Moncloa, ha estat en la segona part del seu discurs: "S'exigeix una nova orientació, la màxima cooperació, transparència i alta capacitat tecnològica. Espero tenir la saviesa i l'encert necessaris per, damunt de tot, no decebre la confiança que avui es diposita en mi". Un missatge clarament dirigit a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha estat qui ha apostat per ella i ha tancat files amb un entorn de la seva màxima confiança en els organismes dels quals pengen del seu ministeri.

Casteleiro, que darrerament ostentava el càrrec de secretària d'estat, ha admès la seva il·lusió per "tornar al centre" on ha desenvolupat tota la seva carrera i on ha admès que ha entregat "amb molt de gust" la major part de la seva vida. I ha conclòs: "Si tornés a néixer, no dubtaria en repetir aquest itinerari". El discurs ha acabat lloant la figura del rei Felip VI a qui ha promès la seva màxima fidelitat i el compromís de seguir fil per randa el que marca la Constitució, tal com marca la tradició.

La història de Casteleiro

Nascuda a Madrid el 1956, Esperanza Casteleiro és filla del militar franquista Antonio Casteleiro que, el gener del 1974 i quan era coronel d'Aviació, va ser condecorat amb la gran creu del Mèrit Naval amb distintiu blanc pel dictador Francisco Franco. Si tirem d'hemeroteca, precisament el gener del 1974, un mes després que ETA assassinés Luis Carrero Blanco, que el 1972 havia posat en marxa el SECED, a Espanya hi havia tres agències d'intel·ligència: el SIAEM , el SIPG i el SECED. El 1977, en plena Transició, van ser unificats i reconvertits al CESID, i el 2002 va passar a anomenar-se CNI.