Res no s’ha pogut a la dreta: la porta continua tancada. Després de reunir-se aquest dilluns al matí al Congrés dels Diputats, Pablo Casado ha deixat clar a Pedro Sánchez que no facilitarà un “govern comunista” amb la seva abstenció. El líder del Partit Popular ha explicat que, durant la breu trobada, el candidat a la investidura li ha assegurat que no hi ha cap alternativa a la de la coalició amb Unidas Podemos. Malgrat tot, Casado li ha implorat que "no uneixi el seu destí a Esquerra".

En roda de premsa després de la trobada, el cap de l’oposició ha denunciat que “Pedro Sánchez ha intentat que el PP sigui una coartada a una decisió lliure i voluntària”, un govern de coalició que "està esperant el certificat des de la presó". Davant d’això, ha deixat clar que “el PP no pot ser un partit que blanquegi aquest pacte amb Podemos”. Ha dit que “seria letal per a Espanya i un suïcidi per al partit”. En aquest sentit, ha assegurat que “seria com demanar a Sánchez que s’abstingués a un govern del PP amb Vox de vicepresident”.

En aquest context, Casado ha rebutjat l’anomenada “via Arrimadas” —gran coalició—, que ha dit que seria “jugar de farol”. En canvi, ha assenyalat que hi ha dues alternatives per "evitar el suport d’ERC". La primera, un govern en solitari amb els suports d’Unidas Podemos i Ciutadans. La segona, un govern en solitari amb el suport dels partits d’esquerres i regionalistes i l’abstenció de Ciutadans. “Estenem la mà a la governabilitat, però no podem donar suport a una investidura amb Podemos”, ha insistit.

Ronda àmplia de contactes

Pedro Sánchez i Pablo Casado s’han reunit durant 40 minuts al Congrés dels Diputats, abans que el candidat a la investidura faci el mateix amb Inés Arrimadas. Les dues trobades s’emmarquen en el marc de l’àmplia ronda de contactes dels socialistes de cara a la investidura, que portarà Sánchez a parlar per telèfon amb el president Quim Torra i la resta de presidents autonòmics. La trucada amb Urkullu serà demà a les 9 i amb Torra a les 9:15.

En paral·lel, aquesta setmana, la portaveu socialista Adriana Lastra iniciarà una ronda de trobades amb tots els partits, excepte Vox, que s’ha autoexclòs. EH Bildu sí que està disposat a participar-hi, mentre des de la CUP no aclareixen què faran.