No hi ha anunci d’avançament electoral que valgui. Segons el PP, Quim Torra ja no és president de la Generalitat i està “usurpant” les funcions del càrrec. És per això que, després de l’anunci del cap del Govern, iniciarà una ofensiva, que serà política i judicial. En primer lloc, segons ha explicat Pablo Casado, reclamaran a la Mesa del Parlament que “cessi Torra del seu càrrec i convoqui una nova sessió d’investidura”. En segon lloc, ha anunciat que presentaran una querella contra el president per “usurpació de funcions”. El dirigent conservador ha advertit que tot el que signi a partir d’ara “no tindrà valor jurídic”.

En una atenció als mitjans aquest dimecres al migdia a Madrid, el president estatal del PP ha sostingut que “el senyor Torra ja no és president segons l’Estatut”, i que per això demanaran a la Mesa de la cambra catalana que el “cessi”. També ha interpel·lat el president espanyol Pedro Sánchez perquè “vetlli pel compliment de la legalitat”. Li ha recordat que disposa de “tots els mecanismes”, inclòs el requeriment previ a l’article 155. També l’ha amenaçat de “prendre decisions” si consideren que no compleix les seves obligacions.

Però Pablo Casado també portarà per la via judicial aquest assumpte. En primer lloc, ha anunciat una querella criminal contra Torra per usurpació de funcions, ja que considera que es troba en “oberta desobediència a una sentència del Tribunal Suprem”. Però també ha advertit que, a partir d’ara, “cap decisió no tindrà valor jurídic”, tampoc els pressupostos catalans.