L'exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha imposat per 21.513 vots en les primàries del Partit Popular celebrades aquest dijous en més de 1000 seus de tot Espanya. L'exvicesecretari del Partit Popular, Pablo Casado, ha quedat en segon lloc amb només 1500 vots de diferència, n'ha obtingut 19.967 i l'exsecretària general, Maria Dolores de Cospedal, tercera, amb 15.090. Santamaría i Casado passaran al congrés dels propers dies 20 i 21 de juliol, on els compromissaris els qui escolliran el successor de Mariano Rajoy.

La participació ha sigut de gairebé del 87% dels inscrits, uns 58.305, amb només 58.219 vàlids, segons ha informat el president del comitè organitzador del congrés, Luis de Grandes, en una roda de premsa cap a les 23:15h. Santamaría ha arrasat Andalusia, Castella i Lleó, Cantàbria, País Valencià, País Basc, La Rioja, Melilla. Casado s'ha imposat a Aragó, les Illes Balears, Madrid i València, Extremadura, Múrcia, Navarra, inclosa Catalunya. Cospedal, a Castella la Manxa, Galícia, Ceuta.

El fet és que Casado es mostra disposat a dur la seva candidaura "fins al final", i arribar al congrés sense integrar-se en la de Santamaría, tot buscant suport en d'altres candidats "que no han passat a la segona volta". Sobre Dolores de Cospedal ha recordat que ha treballat durant anys al PP amb ella i ha ascendit en càrrecs sota la seva direcció, i inclús amb José Manuel García Margallo, amb qui al Congrés ha compartit comissions. "Ens queden 15 dies molt intensos" ha reblat, tot recordant que en països com França o els EUA les primàries són un mecanisme habitual per a l'elecció del candidat.

Santamaría, però, ha insistit que obriria un "procés de diàleg" amb tots els candidats, i especialment amb ell –tot i que no ha aclarit si li donaria un càrrec–, a més d'abordar la resta de compromissaris que han de prendre la decisió al congrés nacional. Així les coses, no ha volgut aventurar què passaria si els representants electes fan vencedor Casado, tan sols ha respost a aquest diari que seria "respectuosa" amb la decisió.  Tot i així, fonts de l'entorn no donen per fet que elpeix estigui venut. L'exvicepresidenta espanyola ha explicat que havia parlat amb Rajoy el primer.

Cospedal ha advocat per obrir un "període de reflexió", després de la moció de censura de Pedro Sánchez a Rajoy, pel "reformisme" del centre-dreta espanyol, amb vocació de "guanyar les eleccions". Així i tot, ha aclarit que no esperava "cap responsabilitat ni càrrec", per bé que també ha emfatitzat que ha obtingut un 26% de suport, i el seu equip no hauria de quedar exclòs. La tercera finalista ha felicitats les altres dues candidatures, i ha agraït la participació a tots els afiliats i militants, amb independència de a qui hagin votat. "Crec que han fet les coses bé" ha afegit sobre els organitzadors.