L'advocat Gonzalo Boye ha defensat aquest dilluns que el líder del PP, Pablo Casado, no té "legitimació activa" per poder recórrer al Tribunal Constitucional la candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont, aprovada aquest matí pels jutjats contenciosos administratius de Madrid.

En declaracions al programa Tot es mou de TV3, l'advocat ha explicat que el PP no té la capacitat per recórrer i ha considerat "un escarni" que el líder de l'oposició no ho sàpiga. "Tot i que sabent els antecedents del seu màster amb dret no m'estranya", ha afegit Boye.

Així doncs, Boye ha descartat que la iniciativa de Casado pugui tirar endavant segons l'article 49 de la LOREG i ha considerat ferma la sentència. "Les eleccions europees no representen parlaments ni països, sinó ciutadans", ha recordat.

Querella per prevaricació

L'advocat també ha anunciat que es prendran mesures legals per denunciar per "prevaricació" els responsables d'haver vetat la candidatura, apuntat a la JEC. "Sabent que no s'havia dut a terme la reforma de la Llei Electoral, van dictar una resolució contrària a l’actual llei i que apuntava a una llei que mai ha estat aprovada", ha argumentat, assegurant que "sabien perfectament què estaven fent".

Aquesta resolució, ara tombada, ha "perjudicat" la candidatura de Puigdemont ja que no ha pogut estructurar la seva activitat política al mateix temps que la resta de partits, per haver-se trobat en una situació "provisionalíssima". A més, segons ha explicat Boye, ara cal esperar que la JEC proclami novament la candidatura vetada, la publiqui al BOE i es reactivi la impressió de paperetes i publicitat.

"S’ha creat una imatge d'inelegibilitat d’aquests candidats per la por que els fa que siguin elegits i puguin prendre possessió", ha criticat Boye, avançant que actuaran "dins la llei i amb la llei" per exigir responsabilitats.

El TC ho valorarà

La Sala Primera del Tribunal Constitucional (TC) es reunirà previsiblement aquest dimecres per estudiar el recurs de Casado. Així ho han assenyalat fonts del tribunal de garanties, que apunten que el PP tindria en principi termini per recórrer fins a les dotze d'aquesta nit. La Sala primera, que presideix el mateix Juan José González Rivas, president del TC, ha examinat ja alguns recursos sobre candidatures electorals contra decisions dels jutjats del contenciós, set d'elles aquest mateix dilluns.