El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha insistit en no renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ): "No contribuirem a la politització del CGPJ".

Casado en una taula rodona a Barcelona, sota el nom "d'Unitat Nacional i Estat Autonòmic davant del nacionalisme", ha avisat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no facilitarà la renovació del CGPJ. El líder popular s'ha dirigit a Sánchez i ha assegurat que "han de ser els jutges qui escullen els jutges".

En l'acte, el president del Partit Popular ha carregat contra el govern del PSOE i Unidas Podemos. Casado ha dit que l'executiu de Sánchez està "desmantellant tots els mecanismes de defensa de l'Estat" per acontentar els partits "nacionalistes", perquè "necessita els seus vots per tirar endavant els pressupostos".

"El que està fent Pedro Sánchez per mantenir-se a la Moncloa és d'extraordinària gravetat. Ha atacat el Tribunal Suprem, ha ocupat amb una col·lega el partit de la Fiscalia, ha renunciat a defensar la nostra justícia a Europa i ara pretén seguir polititzant el CGPJ", ha dit.

Pablo Casado. - EFEPablo Casado en una intervenció a Barcelona. - EFE

El conflicte de la renovació

Per renovar el Consell General del Poder Judicial cal una majoria qualificada que es concreta en cada cas i que pot ser de 2/3 o 3/5 de la totalitat dels diputats del Congrés. Això obliga al PSOE i al PP a posar-se d'acord per poder sumar la majoria necessària. Però a més, cal, en aquest cas, tenir en compte la formació del govern espanyol en l'actualitat, amb una coalició entre PSOE i PODEMOS, on el soci de govern de Pedro Sánchez, a més del vot també vol tenir veu a l’hora d'escollir els magistrats.

L'octubre passat, PSOE i Podemos van presentar una proposició de llei per reduir la majoria necessària per escollir els membres del CGPJ. Amb la proposta dels partits de govern, si en la primera votació no s'aconsegueixen els 210 vots de la majoria qualificada de 3/5 dels escons del Congrés que es requereixen ara per nomenar els nous jutges de CGPJ, en segona votació n'hi hauria prou amb la majoria absoluta (176 escons).

Durant les negociacions es veurà quin pes, també, tindran la resta de partits de l'arc parlamentari, sobretot ERC i el PNV, amb 6 i 9 escons cada un, que tot i que no són decisius, però  sí que poden obtenir resultats per a altres negociacions polítiques on el seu vot és suficient per a Sánchez per prescindir del PP, com ara els pressupostos.

Un acord complicat

PSOE, PP i PODEMOS sumen en total 243 vots: 120 el PSOE, 88 el PP i 35 PODEMOS. Només amb l'acord dels socis de govern i el cap de l'oposició n'hi hauria prou. La proposta, però, garanteix que si el soci de Pedro Sánchez no està d'acord amb la proposta, la renovació del CGPJ es pugui tirar endavant amb 176 escons de la majoria absoluta que assoleixen PSOE i PP sols. Per tant, si l'acord entre PSOE i PP no és ben vist per PODEMOS, PSOE i PP es queden a dos vots a la primera ronda de votació, amb 208 vots, i l'acord tiraria en la segona votació superant els 176 vots que calen per a la majoria absoluta. 

Fins ara, però, ni tan sols hi ha hagut acord entre PSOE i PP. I un dels punts clau és el nom del nou president, que tot i que el trien els 20 vocals escollits pel Senat i el Congrés, la influència política en cada un d'ells mana a l’hora de triar també el president del poder judicial espanyol.

Imatge principal: Pablo Casado en una taula rodona a Barcelona. - EFE