Sobre els indults als presos polítics s’hi ha prodigat durant els últims dies. Però els problemes judicials del Partit Popular ja són més incòmodes. Avui Pablo Casado tenia prevista una visita a la fira Madrid Fusión d’IFEMA, a la capital espanyola. Instants abans s’ha fet pública la imputació de l’exsecretària general María Dolores de Cospedal i el seu marit per l’operació Kitchen. I, en arribar a l’acte, davant la munió de micròfons, el líder estatal del PP ha decidit passar de llarg i evitar dir res. El PSOE ja li ha reclamat que doni la cara.

La bomba ha esclatat minuts abans. Tal com havia demanat la Fiscalia Anticorrupció, el jutge instructor Manuel García Castellón ha imputat l'exsecretaria general del PP, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, en el marc de l'Operació Kitchen. El magistrat ha acordat citar-los com a investigats pels delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències en el marc de la investigació de l'operatiu parapolicial que pretenia espiar i robar documentació comprometedora a Luis Bárcenas. Cospedal justament esta citada aquest migdia a la comissió d’investigació del Congrés.

L’únic que ha obert boca des de Gènova ha estat José Luis Martínez Almeida, alcalde de Madrid i portaveu estatal del PP. S’ha limitat a expressar “respecte” per la decisió del jutge de l’Audiència Nacional i a demanar també “respecte” per la presumpció d’innocència. “En aquest moment hi ha una presumpció d'innocència que està protegida constitucionalment i que convé respectar en tots els casos, i per tant mentre no hi hagi una sentència condemnatòria Maria Dolores de Cospedal és innocent”, ha defensat Almeida en una breu atenció als mitjans de comunicació.

El PSOE demana que “doni la cara”

En aquest context, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha reclamat al cap de l’oposició que “no s’amagui i doni la cara” després de la imputació de l’exsecretària general del seu partit. Lastra ho ha relacionat amb la seva campanya contra els indults: “Aquests dies Casado no es cansa de donar lliçons de patriotisme, i no hi ha millor mostra de patriotisme que donar la cara, assumir responsabilitats i col·laborar amb la justícia i el parlament en aquest cas de corrupció”. Li ha reclamat que “reti comptes” per una corrupció que és “estructural”.

L’altre soci de La Moncloa, Podemos, ha acusat els populars de ser una “colla de pocavergonyes, lladres i corruptes”. En un missatge al seu compte de Twitter, la formació morada ha recordat com “Cospedal va donar suport a Casado per ser qui és” a les primàries del 2018.

TUIT PODEMOS COSPEDAL