La situació al Partit Popular ja era del tot insostenible. Pablo Casado tenia gairebé tot el partit en contra. I finalment ha acabat cedint amb dues decisions. La primera, entregar el cap que li demanaven, el de la seva mà dreta i secretari general, Teodoro García Egea, que ha presentat la dimissió. La segona, segons confirma el partit, reunir la junta directiva dimarts que ve per celebrar un congrés extraordinari del partit per escollir un nou líder. D'aquesta manera vol evitar la seva dimissió. Aquest és el pla de Casado. Ara caldrà veure si l'hi compren els crítics.

García Egea ha estat la mà dreta de Pablo Casado des que va arribar a la presidència del partit el juliol del 2018. Ell ha estat el principal assenyalat pels barons i els quadres del partit, que han demanat de forma reiterada el seu cessament aquests dies. Se'l considera responsable de la guerra oberta amb Isabel Díaz Ayuso. Queda veure si aquesta solució, juntament amb el congrés extraordinari, convenç. En les últimes hores algunes veus dins del PP han demanat directament el cap el líder.

Casado s'ha vist cada cop més aïllat des que ahir va decidir enrocar-se, amb el comitè de direcció que ho ha precipitat tot. Probablement l'estocada li ha donat un dels últims aliats que li quedaven, el president murcià Fernando López Miras, íntim del secretari general Teodoro García Egea. En declaracions als mitjans de comunicació ha defensat la necessitat d'un congrés extraordinari perquè cal "mesures urgents". D'aquesta manera s'ha unit a la resta de presidents de governs autonòmics del PP: Alberto Núñez Feijóo, Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alfonso Mañueco. Tots els barons territorials li han acabat girant l'esquena.

A això cal sumar-hi el trencament del comitè de direcció, el seu nucli de la màxima confiança. S'han produït tres dimissions. Una de prevista, la de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, de mutu acord amb la direcció. No per anunciada ha deixat d'arribar en mal moment. Però a aquesta cal sumar-hi les d'Andrea Levy, presidenta del comitè de drets i garanties, i Belén Hoyo, presidenta del comitè electoral. Segons han informat les dirigents, ho van oficialitzar ahir durant la llarga reunió.

També l'han abandonat els seus diputats. Aquest mateix matí, després de reunir-se, fins a set membres del Consell de Direcció del grup parlamentari popular al Congrés dels Diputats han signat un manifest que demanava el cessament immediat del secretari general, Teodoro García Egea, i la convocatòria d'un congrés extraordinari que esculli un nou president de la formació. A la tarda han redoblat la pressió els portaveus parlamentaris. És el cas del portaveu al Senat, Javier Maroto, que ha demanat un congrés extraordinari de forma urgent: "Ho necessita el PP i ho necessita Espanya". També la portaveu al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que ha advertit que "no podem allargar més l'agonia que viu el partit". I la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha demanat "pensar en el PP i en Espanya".

La crisi va esclatar ara fa cinc dies, amb les acusacions creuades de corrupció i espionatge entre la direcció de Pablo Casado i la presidenta Isabel Díaz Ayuso. La lideressa madrilenya ha aconseguit guanyar l'assalt a Génova i, des de llavors, la cúpula del partit s'ha vist sotmesa a cada cop més pressió interna.

Com es convoca el congrés extraordinari?

La junta directiva nacional té la potestat per convocar un congrés extraordinari del partit, per escollir un nou líder del partit. Cal el vot favorable de dos terços d'aquest òrgan, format per unes 450 persones. Està integrat, entre altres, per la direcció del partit, els líders i secretaris generals autonòmics, els diputats, els senadors, els eurodiputats, els alcaldes i els presidents de diputació del PP. Casado inclourà a l'ordre del dia la celebració d'un congrés amb caràcter extraordinari. L'ordinari estava previst per al juliol.

Tots els barons menys Ayuso

Abans que esclatés del tot, Casado ja havia citat demà a la tarda a la seu del partit els líders autonòmics del partit, inclosos els presidents Alberto Núñez Feijóo, Alfonso Fernández Mañueco i Juanma Moreno. Una fórmula improvisada per Génova que permetrà excloure'n Isabel Díaz Ayuso, que no presideix el PP de Madrid. Si es convoqués el comitè autonòmic, òrgan que sí que està recollit als estatuts, sí que podria assistir-hi la presidenta de la Comunitat de Madrid. El president del PP de Madrid és Pío García-Escudero. Els altres presidents autonòmics populars també presideixen el partit a nivell regional.