Amb els independentistes no hi ha res a negociar, sinó que se'ls ha de derrotar. Així ho ha advertit el líder del PP, Pablo Casado, en la reunió de la junta directiva nacional del partit aquest dissabte a Barcelona. “No pot haver-hi cap negociació ni cessió amb aquella gent”, ha assegurat el dirigent popular, en un discurs que s'ha centrat només en Catalunya i en el qual ha refermat la seva línia dura. Ha defensat que “es comencen a donar les circumstàncies” per tornar a aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola.

“L’autogovern dels catalans ja és complet”, ha sentenciat Pablo Casado. En aquest sentit, ha volgut advertir que recuperar un Estatut tombat pel Tribunal Constitucional només empitjorarà el problema. En tot cas, ha assegurat que des del PP “no acceptarem cap relació bilateral ni confederal”. Negociar o cedir, ha afegit seria una “traició” als constitucionalistes.

El dirigent popular ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez no està fent res per parar els peus al Govern de Quim Torra, que continua la línia de Carles Puigdemont. Més aviat, ha lamentat, està emparant un "projecte de dissolució d'Espanya patrocinat pels separatistes i l'esquerra radical". És per això que ha obert la porta a una nova aplicació de l’article 155: “Comencen a donar-se les circumstàncies”. Ha recordat que el PP té la majoria absoluta al Senat per fer-ho possible.

“No hi ha dos bàndols equivalents”, ha dit Casado. En aquesta línia, ha qualificat l’independentisme de minoria “sectària i violenta” que vol imposar-se a una majoria “pacífica”. També s’ha referit a la batalla pels llaços grocs a l’espai públic, i els ha titllat de “simbologia repressiva”. Amb els independentistes no s’hi ha de parlar, sinó que se’ls ha de “guanyar”.

Havent-hi temes candents com la ruptura del govern d’Andalusia, Casado s’ha centrat només en Catalunya. Com a molt ha fet referència al País Basc, però per comparar la lluita contra ETA amb la lluita contra el sobiranisme català. “La nostra experiència al País Basc ens ensenya que la unitat només es produeix al voltant de la llei”, ha afirmat.

"Visca el Rei"

El president del PP ha començat el discurs fent una defensa aferrissada de Felip VI, després de la pancarta contra el Rei que es va veure en la commemoració del primer aniversari dels atemptats del 17-A. “Els qui volen la desunió ultratgen el Rei, posen pancartes o intenten agredir-lo”, ha denunciat. Davant d’això, ha reivindicat insistentment “visca el Rei”.

Quan obrim un hospital o paguem les pensions, estem dient ‘visca el Rei’”, ha sostingut Pablo Casado, que ha insistit: “Quan el nostre sistema de salut salva una vida, quan tenim justícia o quan es restaura l’espai públic, també estem dient ‘visca el Rei’”. Enfront això, ha afirmat que “no hem de defensar-lo per ser el Rei, sinó per ser el nostre Rei”.

La junta directiva nacional del PP a Barcelona ha estat marcada per una gran absència, la de l’exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, que s’ha excusat al·legant “motius personals”. Va ser la contrincant de Casado a la segona volta de les primàries del PP. Tampoc no hi han assistit el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ni l’exministra de Defensa Dolores de Cospedal. En total han faltat onze dirigents regionals.