Quan el rei Felip VI ha arribat aquest vespre a l'acte de lliurament dels premis Princesa de Girona a Vilablareix, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, era l'única autoritat que l'esperava per a la protocol·lària rebuda. Ningú del Govern ni els responsables dels municipis on es feia la cerimònia estaven presents. El monarca, no obstant, ha obviat durant la seva intervenció la greu crisi política que ha provocat l'esquerda entre la Casa Reial i les institucions catalanes, i s'ha limitat a apel·lar a una "Catalunya de tots i per a tots" que, segons ha dit, va contribuir al "gran acord de convivència democràtica i cívica en llibertat, que va culminar en la nostra Constitució".

Felip VI, que ha arribat a l'acte acompanyat de la reina Letícia i del ministre Pedro Duque, ha assegurat que amb la seva intervenció volia reafirmar el compromís amb "les senyes i els valors que han engrandit Catalunya". A l'exterior de l'espai on se celebrava el lliurament dels premis la pluja ha descarregat amb més o menys intensitat al llarg de tarda. A mig quilòmetre de distància, els Mossos havien tallat la carretera d'accés arran de les protestes dels CDR. L'acte no s'ha pogut celebrar aquest any a l'Auditori de Girona i l'Ajuntament ha deixat clar que no tornarà a cedir aquest espai a la Fundació.

El monarca ha evocat les paraules que va pronunciar en la primera visita que va fer dies després de ser proclamat Rei el 2014 per dirigir la seva apel·lació a una Catalunya que "estima una llengua, el català, que, en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà, és un element sense el qual no és possible entendre la cultura d'aquesta terra que tant estima les seves tradicions".

Institucions històriques d'autogovern

"Una Catalunya amb les seves institucions històriques d'autogovern i orgullosa de la seva personalitat", ha afegit. I "una terra d'acollida, inclusiva i integradora, respectuosa amb la diferència, oberta i plural, que ha estat sempre a l'avantguarda de la cultura i l'economia".

El Rei ha pronunciat el seu discurs en bona part en català, inclòs el darrer tram, que ha iniciat reafirmant els principis de la Fundació Princesa de Girona, que es va crear el 2009.

Permanència a Girona

Felip VI ha reiterat el compromís amb els joves de Catalunya i Espanya, "que és tant com el futur del nostre país", amb Girona i les seves comarques "i la vocació de permanència de la Fundació en aquesta terra".

En prendre la paraula, ha volgut agrair "molt especialment" als germans i la família Roca que aquest any ha acollit l'acte de lliurament dels premis, davant la impossibilitat de celebrar-ho a Girona. També abans d'acabar el lliurament de premis ha volgut agrair "de manera molt especial en aquesta ocasió" als qui han participat en l'acte.

En acabar el parlament, els assistents han dedicat una llarga ovació al monarca. "És un aplaudiment molt significatiu", ha comentat la presentadora de l'acte, la periodista Pepa Bueno.

Aquesta era la segona visita de Felip VI a Catalunya després que divendres de la setmana passada el president, Quim Torra, va consumar el trencament amb la Casa Reial anunciant que els membres del Govern no tornaran a participar en cap acte on assisteixi el monarca i que el cap de l'Estat espanyol no serà convidat a actes del Govern.