Nova polèmica encesa per la Casa Reial amb motiu de la visita del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman, en haver tancat la venda de cinc corbetes Avante 2200 per més de 2.000 milions d'euros i, per tant, de material de guerra. Salman ha arribat al palau de la Zarzuela mitja hora més tard del que estava previst, on, amb el rei Felip VI, s'han fet fotos amb expressions de visible felicitat.

Espanya, però, podria acabar convertint-se amb aquesta venda en còmplice dels crims al Iemen perquè aquestes corbetes podrien utilitzar-se per perpetrar "atacs militars directes contra la població civil, atacs indiscriminats o per mantenir el bloqueig aeri i naval", atacs que dificultarien, encara més, el flux d'aliments, combustible i medicaments.

De fet, segons estableix l'article 6 del Tractat de Comerç d'Armes, "un Estat no autoritzarà cap transferència d'armes convencionals [...] si en el moment de l'autorització té coneixement que les armes o els elements podrien utilitzar-se per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra de 1949, atacs dirigits contra béns de caràcter civil o persones civils protegides com a tals, o altres crims de guerra tipificats en els acords internacionals en els quals en sigui part".

Després que la Guàrdia Civil detingués i portés als calabossos de l'Audiència Nacional dimarts una membre dels Comitès de Defensa de la República (CDR) acusada d'un delicte de rebel·lió i terrorisme, la xarxa no s'ha pogut estar de carregar contra aquestes acutacions i molts els han retret que els fa "vergonya" ser espanyol perquè, apunten, és un "estat que financia el terrorisme (el de veritat, el que mata, no el dels CDR)".

L'exdiputat de la CUP Julià de Jòdar ha criticat la trobada i ha recordat que Felip VI "no rep el president del Parlament", però sí que "s'ajunta amb una monarquia terrorista".

D'altres han apuntat que és precisament per això que "es reclama una República" i, amb ironia, desitgen que el Rei "pugui dormir sabent que serà responsable indirecte dels innocents que morin al Iemen".

Mentrestant, alguns s'han preguntat quantes persones moriran amb les armes que vendran.

Fins i tot, un compte fals de la Casa Reial ha deixat anar que ja s'havia tancat la compra de "material de pau".

Però, també, hi ha hagut qui ha aplaudit la trobada i el tancament de la venda de vaixells militars.

Sigui com sigui, el conflicte entre l'Aràbia i el Iemen ja s'ha saldat amb la mort de gairebé 6.000 civils, més de 50.000 ferits i tres milions de persones desplaçades internes". I no només això. Més de 22 milions de persones necessiten ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques, en una guerra oberta per l'Aràbia Saudita contra el Iemen que ja fa uns tres anys que dura i que ha provocat terribles conseqüències per a la seva població civil.

De fet, un terç dels més de 15.000 bombardejos de la coalició saudita han atacat escoles, mercats, hospitals o habitatges, tal i com recorda el director d'Amnistia Internacional, Esteban Beltrán, que, a més, ja ha documentat 36 atacs aeris que "aparentment van violar el dret internacional humanitari i podrien constituir crims de guerra", mentre que Human Rights Watch ha documentat 85 bombardejos aparentment il·legítims de la coalició saudita, que han causat la mort de prop de 1.000 civils".

I, el pitjor, només des del 2015 i fins el juny del 2017, Espanya ha exportat armes a l'Aràbia Saudita per un valor de 728,5 milions d'euros, cosa que estaria fora de la legalitat perquè, segons l'article 6 del Tractat de Comerç d'Armes, "un Estat no autoritzarà cap transferència d'armes convencionals [...] si en el moment de l'autorització té coneixement que les armes o els elements podrien utilitzar-se per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra de 1949, atacs dirigits contra béns de caràcter civil o persones civils protegides com a tals, o altres crims de guerra tipificats en els acords internacionals en els quals en sigui part".

Així doncs, amb la signatura de la venda d'armes al país saudita, podria acabar sent còmplice d'aquesta agressió contra els drets humans.