El cas del pen drive fantasma amb dades de Jordi Pujol Ferrusola ja té data de judici. L'Audiència de Madrid ha fixat per al 9 de juny del 2020 la vista oral contra l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia, Eugenio Pino, i el seu llavors subordinat Bonifacio Díez Sevillano per l'obtenció i custòdia d'una memòria amb dades del primogènit de Jordi Pujol, que es va tractar d'incorporar a la investigació de l'Audiència Nacional sobre el patrimoni de la família de l'expresident de la Generalitat. Es tracta del primer judici contra la coneguda com a policia patriòtica de l'etapa de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz.

Eugenio Pino i el seu subordinat seran jutjats pels presumptes delictes de fals testimoni, frau processal i descobriment o revelació de secrets. La Fiscalia considera que "no queda prou justificada" cap conducta penal perquè "no es coneix del cert l'origen de l'esmentat USB, ni d'on es va obtenir, i menys qualsevol participació en això dels investigats", segons va explicar en el seu escrit del 22 de febrer passat, en el qual va sol·licitar el sobreseïment provisional del cas.

Podem demana 10 anys i mig

L'acusació popular exercida per Podemos demana 10 anys i mig de presó per a Pino —comissari jubilat— i per al qual fos la seva mà dreta, en entendre que van actuar "de forma concertada i prevalent-se de la seva posició jeràrquica i organitzativa" en la DAO per facilitar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) "un dispositiu electrònic pendrive amb documentació propietat de Jordi Pujol Ferrusola indicant un origen de la documentació fals, desconeixent-se en l'actualitat l'origen real de l'esmentat pen drive".

El cas del pen drive va estar inicialment a l'Audiència Nacional a causa que la documentació de Pujol Ferrusola va ser incorporada en un informe de l'UDEF que es va presentar en el jutjat que investiga l'origen de la fortuna de la família Pujol.

Origen incert de l'USB

El jutge d'instrucció de la causa, José de la Mata, "va veure indicis de l'origen incert" dels esmentats documents, per la qual cosa va iniciar una peça separada a fi de no contaminar la causa. Finalment va derivar els jutjats de plaça de Castella de Madrid, recaient en el número 11 dirigit per Juan Javier Pérez.

El magistrat de Madrid va processar a Pino i Sevillano en no creure's les seves versions. Pino va assegurar durant la instrucció que la memòria USB li va arribar al que va ser cap d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, que li havia indicat que provenia de l'agència de detectius Método3.

Apareix Villarejo

Així mateix, va apuntar que, prèviament, el dispositiu se l'havia ofert el comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo , però a canvi que li pagués mig milió d'euros, quantitat que després rebaixaria a 200.000 euros. Per la seva part, Díez Sevillano va assenyalar durant la instrucció del cas que mai no havia lliurat aquest dispositiu a cap responsable de l'UDEF.

La fiscalia posa en dubte les argumentacions contraposades dels diferents comandaments i afirma en el seu escrit que tot això es refereix a la 'guerra de comissaris'. "No hi ha credibilitat subjectiva, la mateixa desapareix davant de l'enemistat i rivalitat existent entre ells", diu sobre els diferents testimonis en seu judicial dels responsables de la cúpula policial, amb Pino al capdavant.

Esmenta, així, l'enemistat de Pino amb Martín-Blas —el testimoni del qual veu "totalment mediatitzat i sense valor" —​, i altres causes en les quals han estat enfrontats com la del petit Nicolás, per concloure: "Fins i tot patint la conducta dels investigats de correcció, serietat i professionalitat, no existeixen indicis fundats d'haver-se comès fets amb rellevància penal".

Podem acusa

Tanmateix, Podemos considera que "l'ànim dels acusats en indicar un origen fals de la documentació als membres de l'UDEF va ser crear una aparença de legitimitat sobre aquesta documentació de manera que aquesta passés a ser incorporada, en forma d'informe policial," a les diligències que s'havien obert a l'Audiència Nacional.

"Així, un dia indeterminat del mes de març de 2015, Bonifacio Díez va lliurar al comissari general responsable de l'UDEF, Manuel Vázquez López, un pen drive amb documentació pertanyent a Jordi Pujol Ferrusola informant-lo que l'esmentat pen drive havia resultat confiscat durant les operacions d'entrada i registre" ordenades a Barcelona.