Cada 15 de desembre apareix alguna pintada o algun element als carrers de l'Hospitalet del Llobregat que ho recorda. "Pedro Álvarez, assassinat per un policia", s'hi sol llegir. 24 anys després que fos assassinat, i que el principal sospitós de matar-lo de tres trets al cap fos un membre de la policia nacional, el cas Pedro Álvarez continua estant a l'ordre del dia. Encara no s'ha jutjat.

Avui ha estat el torn del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha recriminat al ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido, que hi hagi casos relacionats amb la Policia Nacional sense jutjar preguntant-li: "Creu vostè que s'actua amb suficient diligència en els casos d'especial gravetat en què es veuen involucrats membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat?". La resposta del ministre, un retret: "Ha tacat el bon nom de la Policia Nacional, que és la garantia de llibertat i seguretat de tots els espanyols".

Què va passar?

El Pedro, un jove de 20 anys, acompanyava una matinada del 15 de desembre del 1992 la seva parella Yolanda a casa. Feia que sortien junts cinc anys. Després d'acomiadar-se, un cotxe gairebé atropella la seva nòvia i, el conductor, en lloc de disculpar-se, es va sentir violentat per la parella de Pedro que l'havia increpat. Va sortir del cotxe i la va tirar a terra.

Llavors, ell va tornar per defensar-la i va començar a discutir amb qui seria el seu assassí. Segons més tard, li va disparar tres trets. Com si res, l'assassí va tornar al vehicle i el va aparcar. Però quasi al moment va ser detingut i confirmada la seva identitat per Yolanda, la parella de Pedro.

Les bales coincidien amb les utilitzades per les forces i cossos de seguretat nacionals. També coincidia la marca, el model i el color del vehicle, un Opel Vectra blanc. Però la seva coartada va tenir el seu efecte.

Gir de 360º

El policia va assegurar que dormia a casa seva després d'haver acompanyat la seva mare a l'hospital. A partir d'aquí, la investigació fa un gir de 360 graus. La jutgessa no demana comprovar les empremtes dactilars del cotxe, ni tampoc identificar la dona que viatjava amb ell al vehicle. La policia, per la seva banda, sotmet a interminables interrogatoris la nòvia de Pedro arribant a fer-la dubtar en alguns aspectes.

Dos dies més tard, s'exculpa l'agent per "falta de proves". I, també, dos dies més tard es va acabar tota investigació relacionada amb el cas. I no només això. Segons la Plataforma Pedro Álvarez, "els policies que van iniciar les investigacions tracten de criminalitzar Pedro, buscant antecedents que no existien, per culpar-lo del que va passar i defensar el seu company".

La mateixa plataforma assegura que el cas Pedro Álvarez "no és un cas aïllat" i el relacionen amb altres com el del veí del Raval mort després de rebre una pallissa dels Mossos.

En lluita constant

La seva família, i desenes de veïns, demanen justícia cada 15 de desembre perquè es jutgi el cas. El govern d'Ada Colau s'ha compromès a estudiar el tema, tot i que no promet res, però serà el primer del consistori a mostrar-se disposat a, com a mínim, mirar-s'ho, després de 24 anys.

En aquest documental, familiars i coneguts relaten la història i com s'han anat "tapant uns als altres" (a les institucions).