La Guàrdia Civil ha trobat en una impremta del Poblenou 100.000 cartells de propaganda del referèndum i se'ls ha endut requisats. Els cartells formen part de les campanya del Govern de la Generalitat, de Plataforma per la Llengua i de l'AMI i ACM.

El president espanyol, Mariano Rajoy, n'ha presumit aquesta tarda a la reunió de la junta directiva del PP català que s'està fent a l'Hotel Grand Marina de Barcelona.

Els cartells mostren les vies de tren i el lema: "Vas néixer amb la capacitat de decidir. Hi renunciaràs?", a més de l'urna amb el vot i el la inscripció "1-oct Referèndum d'autodeterminació de Catalunya", i segons diverses fonts la policia els ha trobat a partir d'un avís anònim.

Des de fa dies que la Guàrdia Civil investiga impremtes de diversos polígons industrials. En les darreres hores s'ha intensificat la recerca i s'han escorcollat diverses furgonetes. Ahir a la nit, la policia va fer guàrdia davant tres empreses de Sant Feliu de Llobregat i finalment hi han entrat aquest matí.

En cap de les entrades que han fet havien trobat res, fins que aquesta tarda, les han trobat a Barcelona mateix, després del periple de Constantí, l'Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat.

Una tona i mitja de cartells

La Guàrdia Civil ha informat posteriorment que els 100.000 cartells comissats pesaven "una tona i mitja" i ha assegurat que estaven en palets "ocults a la vista i convenientment dissimulats per dificultar-ne la localització".

El cos alerta que seguirà fent inspeccions a la recerca de material relacionat amb l'1-O i assegura que les investigacions estan portant a determinar la "possible ubicació" de diferents emplaçaments on "hi podria haver emmagatzemats" objectes com els comissats.

En concret, el que s'ha requisat eren "cartells publicitaris del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional, en els quals figura el logotip de la Generalitat de Catalunya" i "cartells en els quals expressament es convida a votar 'Sí'".

El comís, segons puntualitza la Guàrdia Civil, es produeix en el marc de les investigacions ordenades per la Fiscalia, "sempre sota autoritat del Ministeri Fiscal i de les autoritats judicials". En aquest sentit, afegeix, "s'han seguit els protocols habituals d'investigació policial i judicial", així com de "coordinació policial amb altres cossos de seguretat".

El cos també subratlla que l'operació policial s'ha dut a terme "precisament el primer dia de la campanya electoral que intenta promocionar el referèndum il·legal" i indica que continua oberta i no es descarten noves actuacions.