El Consell per la República ja fet públic el guanyador i els 13 finalistes del certamen Cartells per la República. La convocatòria del concurs va comença el passat mes d'abril i pretén commemorar el cinquè aniversari de l'1-O que tindrà lloc aquest 2022. El jurat ha estat format per cinc perfils professionals que provenen del món de la cultura, el disseny, la il·lustració i la publicitat: Reis Juan, Mireia Cabaní, Claret Serrahima, Sergi Miquel i Lluís Puig, conseller a l'exili i responsables de l'àrea de cultura del Govern. 

Puig ha valorat positivament el certamen apuntant que "hi ha molta satisfacció perquè ha sigut un èxit de participació" i "s’han presentat una gran varietat de cartells amb tècniques i estils molt diferents". Tot i la diversitat, ha reconegut que entre el jurat hi ha hagut "un ampli consens" a l'hora de fer la tria final. Tant els finalistes com el guanyador formaran part d'una exposició itinerant que aproparà l'eina dels participants en diversos llocs dels Països Catalans. Abans, però, ja es pot revelar quins han estat els cartells escollits:

Guanyador

Cartell+1 O+concurs guanyador
Presentant per Teresa Viñolas

Títol: 1-O 2017-2022

Descripció: L'1-O està per sobre de tot, encara que sigui la repressió i la violència. Un camí que comença el 2017 i continua fins al 2022 amb el Consell per la República.

Els 13 finalistes

Cartell fialista 1
Presentat per Albert Espí

Títol: Pintant un País

Descripció: Lent moviment, reconstruint l'ideal. Pintant el territori, l'objectiu, el país. El lent cargol arrossega sobre el seu cos la seva casa, la seva llar, el seu país, Independent de la resta de llocs, pintant un símbol amb el seu deixant, pintant la bandera en un deixant daurat pintada d’esperança. 

CartellConsell finalista 2
Presentat per David Silvestre Ruiz

Títol: El dia que vam guanyar

Descripció: El cartell mostra la dualitat de l'1 d'octubre. El color vermell, de la violència al costat de la policia i la noia en vermell, que rep la violència. La diversitat vs. la uniformitat. El punt central, l'urna, amb qui la defensa i qui l'arrenca. Simbòlicament, a dalt veiem una victòria d'1 a O.

cartell republica finalista 3
Presentat per Francesc Farré Huguet

Títol: 1cor17

Descripció: Data negra per l'estat, data d'esperança per Catalunya. El cor representa el sentiment i la voluntat col·lectiva.

 Cartell1octubre finalista 4
Presentats per Víctor Navarro Barba

Títol: Nova esperança 

Descripció: Una mà alçada, en senyal de clam i reivindicació de drets fonamentals, alhora que s’atansa a un estel, vol ser expressió de lluita i del persistent anhel de llibertat. S’ha fet un dibuix estilitzat per imprimir a dues tintes i fer pintades amb trepa. S’ha harmonitzat amb l’estil gràfic del Consell.

carteñll republica finalista 5
Presentat per Géza Olasz

Títol: Seguim endavant

Descripció: FORMAT 70 cm X 100 cm - CMYK - CREAT AMB ADOBE ILLUSTRATOR

cartell finalista 6
Presentat per Lluís Valls Marí 

Títol: un-una

Descripció: El cartell es recolza en el núm. 1 i en la seva feminitat. A partir de l’1 d'octubre podem descobrir el desig d'una Catalunya Independent i els quatre requeriments principals, però també juntament amb els altres territoris catalans que són representats en les quatre estrelles: El Rosselló, el Principat, Balears i el País Valencià. El petit llaç groc a la lletra ‘O’ d’octubre, en realitat, és la lletra Alfa, que és símbol del principi de tot. S'han fet servir els colors de l’estelada.

cartell fnalista 7
Presentat per Pablo Millet

Títol: ...i ja han passat cinc anys...

Descripció: I ja han passat cinc anys… Una barreja de sensacions. Ja han passat cinc anys, o només han passat cinc anys. El que està clar és que són moltes les mans que són fermes i les que hi dubten, però totes volen veure i viure els cinc anys vinents a fi d'aconseguir la República.

cartell fialista 8
Presentat per Hèctor Suñol Bert

Títol: Primer d'octubre 

Descripció: El cartell es basa en una fotografia que vaig realitzar el dia del referèndum al meu poble, les Borges Blanques. La instantània és d'uns minuts abans d'obrir les portes del pavelló de l'Oli, es veu a la gent esperant fora, guaitant per les vidrieres, en primer pla apareix l'urna de l’1-O.

CARTELLfinalista 123 min
Presentat per Josep Perpiñá Citoler

Títol: 1-0-5

Descripció: La victòria de l'1 d'octubre. Realitzat amb pintura sobre paper i el text en digital.

cartell finalista 9
Presentat per Gemma Cid

Títol: Les marques que compten

Descripció: En aquest cartell es vol posar en evidència els 5 anys que han passat utilitzant les "marques de recompte", que permet actualitzar els dies sense esborrar el que s'ha escrit anteriorment. D'aquesta manera, es vol fer palesa que seguim lluitant sense esborrar el que ens han precedit i portat on som.

cartell finalista 10
Presentat per Alfons Carreras de Cabrera

Títol: 1 d'Octubre 2017 2022

Descripció: La O oberta, símbol d'una urna on a dins hi ha el símbol de la llibertat, desig manifestat per milers de paperetes dipositades dins les urnes de l’1 d'octubre. Colors: l'1 amb les barres de la senyera. La O amb el negre de les urnes. Fons groc, reivindicatiu de llibertat i justícia.

cartell finalista 11
Presentat per Carme Juancà

Títol: Sardana Republicana

Descripció: El sòl és el Consell per la República que permet que la gent lliurement, damunt d'ell, s'organitzi creant una estructura harmònica i compassada que escolta la música del present, té els peus a terra i se sent en comunió per imaginar el futur.

cartell finalista 12
Presentat per Lluís Garcia Ribes

Títol: La victòria de l'1 d'octubre i l'esperança a la Catalunya de 2022

Descripció: El cartell vol expressar alegria i esperança: l'alegria de la victòria de l'1 d'octubre de 2017 i l'esperança des del Consell per la República fundat cinc anys després. La "V" resum els dos conceptes i en lectura vertical ascendent amplifica l'1 d'octubre fins a la creació del Consell.