El president, Quim Torra, ha demanat per carta al president Mariano Rajoy que publiqui "immediatament i sense dilacions" el decret amb els nomenaments del seu nou Govern. Torra ha emplaçat Rajoy a la llum de les conclusions del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora on s'indica que la composició del gabinet és atribució del cap de l'executiu català i no està sotmesa a cap control arran el 155.

"Li demano que procedeixi immediatament i sense més dilacions a l’autorització de la publicació del decret perquè immediatament puguin prendre possessió els membres el nou govern, es posi fi a l’aplicació de l’article 155, que tant ha perjudicat el nostre país, i es comenci a restablir la normalitat institucional a Catalunya", reclama en la missiva.

L'executiu de Mariano Rajoy s'ha negat a publicar el decret amb els nomenaments perquè entre els membres del gabinet hi ha dos consellers empresonats —Jordi Turull i Josep Rull— i dos a l'exili —Lluís Puig i Toni Comín—. El secretari de Govern, Víctor Cullell, va enviar dilluns passat una carta al subsecretari de Presidència de la Moncloa exigint la publicació i demanant les raons per les quals no es publicava el decret.

El president recorda en la carta que el dictamen que ha demanat a la Comissió Jurídica Assessora que ha estat aprovat per unanimitat és molt clar en les seves conclusions al respecte tant pel que fa a les atribucions del president per designar els membres del Govern, que no estan sotmeses a cap control ni autorització arran les mesures del 155, com davant del fet que en cas que no es publiqui el decret s’incorre en un “incompliment que és contrari a l’ordenament jurídic i, per tant, susceptible de control judicial”.

 

Igualment subratlla que el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora deixa clar que les persones que han estat designades com a membres del Govern no tenen limitat l’exercici dels seus drets polítics ni incorre cap circumstància legal que els impedeixi assumir el càrrec, i que no hi ha cap norma que imposi que la presa de possessió hagi de ser ni presencial ni simultània.

Torra conclou la carta reiterant la voluntat de “diàleg sincer” que ja li va manifestar en la carta que va enviar la setmana passada a Rajoy, per la qual cosa reclama “una primera reunió pròximament”.