Recordant-li en una lliçó magistral la història que els socialistes i el catalanisme van recórrer junts farà gairebé 80 anys, el president Quim Torra ha retret al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ara s'allunyin del camí que han seguit sempre. Ho ha fet en una carta publicada en Público, en resposta a un article del primer secretari del PSOE al seu blog, on li recriminava que volgués nomenar consellers a la presó o a l'exili sota el títol "No és un exili, senyor Torra. És una fugida".

Torra, que a la seva carta de resposta mostra la seva incomprensió pel canvi de rumb del socialisme posant de relleu que aquell va ser "un camí que els socialistes van recórrer conjuntament amb els partits catalanistes aquell 1939, aviat farà vuitanta anys" i fent-li saber que "els troben a faltar", torna a insistir en el diàleg i subratlla que, llavors, "tots ells eren lluitadors per la llibertat, la justícia i la república".

L'escrit de Sánchez començava amb la frase "es diu sovint que som amos dels nostres silencis i esclaus de les nostres paraules" i, precisament per això, el president obre la seva carta sostenint que "ja el pot dir, senyor Pedro Sánchez, que som amos del nostre silenci. Un silenci que, quan ve d'una formació com la seva, forjada en la lluita contra la tirania, sap pitjor encara".

Autodeterminació perduda

En aquest sentit, Torra posa especial èmfasi en esmentar que "el PSOE i els partits catalanistes van defensar conjuntament l'autodeterminació dels pobles com un dret polític fonamental", fet que va desembocar en què "la solidaritat antifeixista i republicana va agermanar polítics espanyols amb els catalans".

Polítics que, molts, van acabar marxant a l'exili, en una situació en què, en gran part va acabar solucionant sota l'argument, en paraules dels socialistes de llavors, "la definitiva solució del problema de les nacionalitats que integren l'Estat espanyol passa indefectiblement pel Reconeixement del dret d'autodeterminació de les mateixes, que comporta la facultat que cada nacionalitat pugui determinar lliurement les relacions que mantindrà amb la resta de pobles que integren l'Estat espanyol".

Arribat a aquest punt, el president de la Generalitat comença a qüestionar el líder socialista que "què va passar aquells anys complicats i confusos d'una transició amb les cortines fosques i poca llum", així com "què va fer que es deixés perdre l'oportunitat d'enterrar les visions més reaccionàries d'Espanya i, per contra, se'ls donés aire per continuar despertes fins avui".

Exili republicà

Justament per tot això, Torra li recorda que "junts vam viure l'exili republicà pel franquisme i junts vam defensar l'autodeterminació dels pobles", al mateix temps que es lamenta que "ara ens ha tocat desfilar cap a l'exili i la presó, però sense la seva companyia".

"On estan avui els republicans espanyols?", li pregunta el president, que afegeix que, mentre "nosaltres persistim en aquest antic i bonic compromís per la llibertat, la democràcia i, en definitiva, la república", ells "estan ara al costat dels qui ho volen impedir tot de qualsevol manera i sense cap escrúpol".

Amb tots aquests arguments sota el braç, Torra insisteix que "els polítics que han hagut de marxar a l'exili, com el president legítim Carles Puigdemont, no s'han escapat de la justícia", però aprofita l'ocasió per recordar-li que no només els dirigents sobiranistes han hagut de marxar fora d'Espanya, si no que el cantant de rap Valtonyc també ho ha hagut de fer i no precisament per ser independentista. "Fins quan callareu?", li pregunta, i li exposa: "Li ho recordo per si ha perdut la noció de la magnitud d'aquesta persecució política".

Reprendre el diàleg

A més, el president contínua repassant els fets que han anat succeint al llarg d'aquests darrers mesos i, en aquest sentit, posa damunt la taula que "deixi'm que li recordi que la normalitat no la vam perdre. Ens la van destrossar vostès utilitzant l'article 155 d'una forma que no cap dins de la Constitució que tant diuen defensar. La normalitat va ser alterada l'1 d'octubre quan el govern d'Espanya va enviar centenars d'agents a apallissar els ciutadans que només volien posar un paper en una urna. I després van suspendre la normalitat amb un cop a la democràcia".

Una vegada exposat tot això, Torra insisteix que "sóc a la seva disposició per parlar i dialogar" i ho fa sostenint que aquestes "són paraules que el seu partit ha defensat històricament i recentment [...] per trobar una solució amb aquells que sí que havien utilitzat la violència amb finalitats polítiques".

Precisament per tot això, el cap del Govern el convida a "recuperar el fil d'aquesta història que ara comentàvem i ens ajudi a defensar els drets civils i polítics de tots els espanyols i catalans", mentre que es lamenta que "tinc la sensació, senyor Sánchez, que vostè volgués que estiguéssim d'acord —o que li donés la raó— abans d'asseure's a parlar." I conclou: "El diàleg és imprescindible des del respecte [...]. Comencem?".