El president, Quim Torra, ha enviat una carta a presidents, primers ministres i ambaixadors europeus en què els informa que ha assumit la presidència enmig una situació anòmala de "conflicte obert" amb les institucions de l'Estat, i els garanteix que el seu executiu continua fermament compromès amb el diàleg i la negociació com a eina per a superar les discrepàncies.

“Polítics catalans honorables i democràtics han estat acusats de rebel·lió i es troben en presó provisional sense sentència”, explica en la missiva on també recorda que el president Carles Puigdemont ha hagut de marxat a l’exili amb altres membres del Govern i del Parlament.

Recorda que malgrat aquests circumstàncies adverses s’ha constituït un nou govern fonamentat en “els valors de la solidaritat, la diversitat i la cohesió”; assegura que el Govern continua fermament compromès amb el diàleg i la negociació com a eines per resoldre les discrepàncies polítiques; i destaca que en el seu discurs d’investidura va subratllar que “el debat, el diàleg i les urnes són la única via de progrés per la nostra societat”. Torra assegura que el seu govern comparteix els valors de la UE basada en els respecte de la dignitat humana, la democràcia, el pacifisme i l’equitat com a base de l’acció de govern de la Generalitat.

Finalment, recull el fragment final de l’himne de les Nacions Unides que va composar Pau Casals basat en una obra del poeta W.H. Auden d’on es destaca les darreres paraules: “On el destí és la llibertat”.