Carles Puigdemont s'ha dirigit per carta a l'eurocomissari Didier Reynders per preguntar-li sobre el cas d'Òscar Valdés, un independentista que ha perdut la seva feina a l'aerolínia Ryanair després d'haver participat en les protestes postsentència del octubre del 2019. Valdés va participar dels talls del Pertús organitzats pel Tsunami Democràtic i el ministeri de l'Interior va prohibir l'entrada a zones restringides de l'aeroport de Barcelona, on treballava fins llavors. Concretament, el president assegura que Valdés és víctima de la repressió per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió a Espanya, per després recordar-li amb tot detall el cas del treballador de Ryanar. Aquest mateix mes de març, l'independentista va deixar de formar part de la "llista negra" d'Interior i va poder tornar a entrar en aquestes àrees de l'aeroport, tot i que no ha recuperat la seva feina, tal com ha destacat Puigdemont en el seu escrit dirigit a Reynders. 

"Òscar Valdés era un empleat de Ryanair a Espanya. Dies després de ser contractat per l'aerolínia, l'autoritat espanyola dels aeroports (Aena) va denegar-li el permís per treballar al Aeroport del Prat, a Barcelona. El ministeri de l'Interior espanyol no li havia donat l'autorització necessària perquè Valdés va ser identificat en una protesta pacífica, quan era a dins del seu cotxe. Des d'aquell moment, el seu nom es va incloure en una base de dades policial com a 'persona investigada per la justícia'. Des de llavors, no se li va permetre treballar, va perdre la feina, i actualment està a l'atur. Tot això per haver participat en una protesta pacífica contra el veredicte del Tribunal Suprem sobre els presos polítics", explica Carles Puigdemont a l'eurocomissari, deixant clar que la no renovació del seu contracte "té un rerefons ideològic". "Hi ha molts tipus de repressió contra el moviment independentista català. La repressió laboral és només un altre mentre el senyor Valdés veu denegat el seu dret fonamental de treballar".

Puigdemont demana incloure el cas de Valdés a un informe sobre l'Estat de Dret  

Cal tenir en compte que la situació de Valdés en els últims mesos ha estat especialment complicada. La seva causa judicial es va arxivar el setembre del 2022, i Valdés no entenia per què se'l continuava vetant. Finalment, la seu de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Madrid va confirmar-li que ja no apareixia a la base de dades perquè no té antecedents. Amb tot, encara no ha recuperat la feina que va perdre en el seu  moment a causa d'aquesta decisió del ministeri de l'Interior. 

Al mes de gener, els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí ja van presentar al gener una pregunta denunciant  que aquest fet és un “cas de repressió laboral contra un ciutadà europeu que va exercir pacíficament el seu dret a manifestació”, demanant a la Comissió Europea si avalava “les actuacions del Ministeri de l’Interior espanyol pel que fa al processament dels treballadors per exercir el seu dret a protestar pacíficament”. Els eurodiputats de Junts també van demanar en el seu moment quines mesures emprendria la Comissió Europea per “assegurar que Espanya protegeix els drets de llibertat d’expressió i de pensament”. Ara, dos mesos després, Puigdemont ha insistit per carta a Didier Reynders, a qui ha recordat que aquest no és un cas aïllat "sinó un més a la llarga llista de víctimes de la repressió espanyola contra ciutadans catalans en el seu exercici dels drets a les llibertats i de manifestacions pacífiques i d'associació, així com al seu dret de llibertat d'expressió i opinió". Per aquest motiu, Puigdemont urgeix Reynders a incloure aquest cas al seu pròxim informe sobre l'Estat de Dret.