El president i consellers a l'exili i també eurodiputats per JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han enviat una carta a Donald Trump en la qual han demanat que indulti Edward Snowden, que està exiliat a Rússia després de desclassificar documents secrets sobre el presumpte espionatge dels serveis dels Estats Units entre la seva població.

"Nosaltres, els membres del Parlament Europeu sotasignats, demanem que se li concedeixi el perdó presidencial a Edward Snowden". Així comença la missiva que també han subscrit uns altres 23 europarlamentaris, entre els quals s'inclouen Heidi Hautala, Marcel Kolaja i Fabio Massimo Castaldo, vicepresidents d'aquesta cambra.

Construir una societat transparent

La informació que va desclassificar Snowden el 2013 els europarlamentaris consideren que podria ser una amenaça als drets civils tant dels americans com d'altres persones que viuen fora del país. "Aquest cas ha posat en relleu el paper vital que exerceixen els denunciants d'irregularitats en la salvaguarda dels drets fonamentals i la preservació dels nostres principis democràtics", es destaca a la carta.

Aquest grup d'europarlamentaris assegura que tenen com a "objectiu comú construir una societat responsable i transparent", objectiu "que es viola cada cop que es persegueix aquells que posen l'interès públic molt per sobre del seu benestar i seguretat personal", en una clara referència a Snowden.

En la carta també es recorda que el 2015 el Parlament Europeu va demanar protecció per a Snowden, a qui va qualificar de defensor internacional dels drets humans, i es va comprometre a "impedir-ne l'extradició o el lliurament per part de tercers". En aquest context, ara els eurodiputats recorden que aquest compromís no ha canviat.

"Per tant, en conèixer la vostra intenció de tornar a investigar el cas d’Edward Snowden, volem expressar el màxim suport per concedir-li un perdó presidencial", conclou la carta.