Tots els presos i exiliats catalans han subscrit una carta conjunta en la qual aposten per tornar "a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l'1-O" i per una Diada massiva. Amb un text que conjuga les diferents sensibilitats de l'independentisme, el document fa una crida a la mobilització i es mostra molt crític amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui no dubta a equiparar amb el seu antecessor, Mariano Rajoy.

El text està firmat pel president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, els consellers presos i exiliats, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la dirigent de la CUP Anna Gabriel, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. És el segon any que tots els presos i exiliats fan una carta conjunta.

"Conjurem-nos per convertir aquest 11-S en una nova fita indiscutible de la voluntat democràtica del poble de Catalunya. L'èxit de la Diada serà la millor avantsala de la resposta davant de la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista; de dir alt i clar que l'única sentència justa és l'absolució de tots els encausats dels diferents tribunals i el final de tots els processos judicials i policials", assenyala.

La carta fa una crida a la confiança en el futur i, després d'insistir que a la manifestació tothom hi serà benvingut, reivindica el referèndum de l'1-O també d'ara endavant. "L'1 d'Octubre va ser possible perquè els objectius comuns i la determinació de fer valer els nostres drets van sumar per sobre de la violència de l'Estat. Sabem que un dels principals objectius de la repressió és la divisió. Per això, la fortalesa democràtica del sobiranisme, elecció rere elecció, només s'entén des d'aquesta voluntat clara de construir un futur compartit. Així doncs, contra la frustració, cal tornar a la serenitat, maduresa i determinació de l'1-O", insisteix.

 

El document és frontalment crític amb Pedro Sánchez per la seva negativa a dialogar per resoldre el conflicte de Catalunya amb l'Estat. "El govern espanyol en funcions segueix rebutjant el diàleg, un diàleg constructiu i sense rancúnies, amb Pedro Sánchez imitant Mariano Rajoy en la irresponsabilitat de rebutjar una solució política a un problema polític", indica. "L'Estat, doncs, continua ignorant la vulneració de drets fonamentals denunciada, entre d'altres, per les Nacions Unides, mentre som a les portes de castigar penalment drets i llibertats fonamentals", afegeix.

El text insisteix que el "retrocés democràtic" afecta tota la ciutadania, i en aquest sentit fa una crida "a tots els demòcrates" de Catalunya, l'Estat espanyol i del món "a unir-se en la defensa dels drets i llibertats". I agraeix el suport que expressen els catalans als presos i exiliats.

Finalment reclama la mobilització en la defensa de la independència i la República catalana. "L'Onze de Setembre omplim Barcelona de dignitat democràtica i llibertat, sense cap por a seguir defensant la independència i la República catalana com el millor projecte de present i futur, i com la millor alternativa democràtica, davant un Estat que no té cap proposta per a la ciutadania de Catalunya i que només respon amb la repressió i amb un 'No' permanent", conclou.

La carta està datada a les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses, a Brussel·les, a Ginebra i a la localitat escocesa de Saint Andrews.