Tot i els intents de Manuel Valls de no sortir a la foto abraçat a l'extrema dreta, sap que ha quedat retratat, tant aquí com de portes enfora. Diversos mitjans internacionals, sobretot francesos, es feien creus de la presència de l'ex-primer ministre de França a la manifestació de diumenge a la plaça Colón, al costat de Vox i de grupuscles ultra. 

Manuel Valls ha escrit aquest dilluns una carta al president de la Comissió Europea intentant girar la truita. Hi acusa l'independentisme de "racista, populista, totalitari i nacionalista". Ell que fa només unes hores compartia proclames, sota una immensa bandera d'Espanya, amb aquells qui volen construir un mur de formigó a Ceuta i Melilla. 

A la missiva, l'alcaldable de Cs per Barcelona trasllada a Juncker "la preocupació per l'ús que el nacionalisme i el populisme català faran del judici" contra els líders independentistes. Valls assegura que la presó provisional està del tot "fonamentada pel risc de fuga i de reiteració delictiva", que "el separatisme fa proclames totalitàries" com ara "els carrers seran sempre nostres", i que els dirigents sobiranistes es "disfressen de pacifistes i dialogants però que aposten per la imposició d'idees populistes i reben el suport i la comprensió de xenòfobs, condemnats per terrorisme i la ultradreta d'arreu d'Europa.

Valls pinta el procés com una "agressió a Europa" i el defineix com un cúmul de "mentides i intoxicacions" per desacreditar la democràcia espanyola. I remata afirmant que Felip VI no té res a veure amb la dictadura. Potser Valls va perdre's el capítol en què Franco designava el seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, com el successor del règim.