El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet arribar des de la presó de Lledoners una carta on recorda que aquest divendres farà dos anys de la jornada del 20-S, quan milers de persones es van manifestar al centre de Barcelona en protesta per l’escorcoll de la conselleria d’Economia per part de la Guàrdia Civil.

En la missiva, Cuixart recorda que aquell dia, “milers de ciutadans no vam dubtar ni un segon a sortir al carrer per defensar les institucions i el dret a l’autodeterminació, davant l’abús de poder de l’Estat”.

“Estem obligats a continuar protestant perquè els nostres fills també puguin fer-ho en el futur”, assegura el president d’Òmnium, perquè “ara ja sabem que les amenaces de presó no seran mai més un topall per a les nostres aspiracions nacionals”.

"La sentència no pot suposar cap fre"

Cuixart ha insistit que “després de més de 700 dies” de presó, “hem après que la sentència no pot suposar cap fre, sinó tot al contrari”, i per això s’ha mostrat partidari a que “des de la presó també hi haurem de donar resposta, mantenint la resolució democràtica del conflicte com a prioritat, des de la lluita no-violenta i els grans consensos”

A més, ha demanat “fugir del debat estèril entre diàleg o confrontació” i ha recordat que és l’Estat “qui nega sistemàticament el diàleg i segueix sense condemnar la violència i la brutalitat policial”. Pel que fa a les eleccions del 10-N, ha apuntat que “el veritable entrebanc per a la governabilitat de l’Estat segueix sent el conflicte amb Catalunya”, perquè “elecció rere elecció, els diferents governs espanyols són incapaços de donar-hi una resposta democràtica”.

Finalment ha afirmat que la sentència del Suprem “serà un retrocés de llibertats sense precedents per a qualsevol activista, per a qualsevol ciutadà que vulgui millorar la societat” i per això ha demanat “coratge”. “Ho tornarem a fer, perquè no podríem haver fet una altra cosa”, rebla Cuixart.