Aquest dimecres fa dos anys de la mort de Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí en els últims mesos de vida, i coneguda sobretot per haver liderat Òmnium Cultural entre 2010 i 2015.

Per homenatjar-la, l’actual president de l’associació, Jordi Cuixart, ha volgut enviar-li una carta en record.

“Muriel, t’enyoro”. Així arrenca el text, que ha escrit des de la presó de Soto del Real, on es troba tancat des de mitjan octubre.

Després de dos anys “des que vas marxar”, explica el president d’Òmnium, “el teu mestratge ens és més present que mai”. Cuixart es refereix a la “necessitat” que els partits independentistes es posin d’acord, com quan així ho defensava Casals l’any 2014 pels volts del 9-N: “No entendríem que no es posessin d’acord”, deia.

Muriel Casals - Sergi Alcàzar

Muriel Casals, en una sessió amb El Nacional. Imatge: Sergi Alcàzar

Cuixart defensa que els sobiranistes “assumeixin la responsabilitat que els han donat les urnes”, però alhora estenguin la mà més enllà. “Construïm ponts i camins de diàleg amb tothom”, deixa clar.

De la mateixa manera, alerta de la repressió que “malauradament augmentarà” i demana fer-hi front “des de la unitat de tots els demòcrates”.

Jordi Cuixart recorda Muriel Casals des de la presó   Òmnium Cultural

Més en el pla personal, Cuixart explica a la desapareguda Muriel que Òmnium no ha caigut “en cap conformisme” i li assegura que, amb la seva vida, “ens vas fer el regal més gran que mai hauríem imaginat”.

Et porto gravada al meu pensament. Estimem-nos!”, clou Cuixart.