Fins a 44 eurodiputats han enviat una carta al president del Parlament Europeu, David Sassoli, per demanar-li que restableixi el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat, emparant-se en la sentència del TJUE del passat mes de desembre que li garantia la immunitat.

La missiva, signada majoritàriament per membres del grup dels Verds però també per algun socialista, retreu a Sassoli que acceptés el veto de la justícia espanyola sobre Junqueras i considera que "soscava la sobirania de la cambra" i "la seva capacitat de decidir sobre els membres de la comunitat", cosa que consideren "lamentable". 

En aquest sentit, titllen d'"alarmant precedent" i de "violació dels principis del projecte europeu" la gestió de la cambra en aquest cas i consideren que hauria d'haver-se oposat a la decisió de la JEC i del Tribunal Suprem de donar per acabat el mandat de Junqueras a Europa. Per això, demanen a la màxima autoritat de la cambra que "defensi la institució protegint la immunitat de Junqueras" i li recorden que només el Parlament "pot decidir sobre la immunitat dels seus membres". 

La carta també ha estat enviada al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui li demanen que prengui totes les mesures oportunes per protegir els drets civils i polítics del líder republicà. El text també ha estat signat pels ara ja eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín.

Per altra banda, una delegació de nou eurodiputats visitarà aquest dijous els presos a Lledoners, on hi ha Junqueras i la resta d'homes empresonats, i també a Mas d'Enric, on hi ha l'expresidenta Carme Forcadell. Amb aquesta, serà la quarta vegada que una delegació de diputats europeus visita els presos polítics catalans. Tots els participants formen part de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, que té l'objectiu de promoure el diàleg i una solució política per resoldre el conflicte a Catalunya.